Libya’da Ateşkes, Ankara Sessiz

Libya’da Ankara destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Feyiz es-Serrac, ülkedeki tüm askeri güçlere ateşkes çağrısı yaparak askeri operasyonların durdurulması talimatı verdi. Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’nin desteklediği Libya Ulusal Ordusu’nun (LNA) lideri Halife Hafter tarafından da benzer bir ateşkes talimatı verildiği belirtildi. Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Serrac’ın yaptığı ateşkes açıklamasıyla eş zamanlı şekilde “acil bir ateşkes ve Sirte’nin yeni kurulacak Başkanlık Konseyi’ne geçici olarak ev sahipliği yapması” çağrısında bulundu.

Salih’in Başkanlık Konseyi için adres gösterdiği ve Ankara’nın bir süredir hedefindeki Sirte ve Cufra için UMH Başbakanı es Serrac da silahtan arındırılmış bölge çağrısı yaptı.

Mart ayı için seçim çağrısı yapan es Serrac, Libya’daki siyasi çözüm sürecinin, kararları hayata geçirilemeyen Berlin Konferansı esaslarına göre devam etmesi gerektiğini belirtti.

Karşılıklı ateşkes kararı dünya devletleri arasında geniş yankı buldu. ABD, Rusya, Kanada, Almanya, Fransa, Mısır, Cezayir, Katar, Suudi Arabistan, İngiltere, İran, Ürdün’ün yanı sıra Avrupa Birliği, Arap Birliği ve BM ateşkese olumlu tepki verirken, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMİL) da tarafların açıklamalarından memnuniyet duyduğunu bildirerek Libya’daki tüm yabancı güçler ve paralı askerlerin ülkeden çıkması çağrısı yaptı.

UNSMİL açıklamasındaki “yabancı güçler ve paralı askerler” ibaresinin muhatabı Ankara’dan ise ateşkese dair henüz resmi bir açıklamada bulunulmadı..