Yunanistan’da Acheloos Nehri İçin Eylem Düzenlendi

Yunanistan’ın Trikala bölgesindeki Acheloos nehrinin yönünün değiştirilmesine ve Mesochora köyünde bu nehir üzerine hidroelektrik santral yapılmasına karşı geçtiğimiz günlerde bir eylem gerçekleştirildi. Anarşist Politik Örgüt’ün de bileşeni olduğu yerel mücadele platformunun eyleminde, devlete ve kapitalizme karşı Acheloos nehrinin ve yaşamın savunulacağı vurgulandı.


Yunanistan’da bir önceki dönemin iktidar partisi olan sosyalist SYRIZA, seçimleri kazanana dek hidroelektrik santraller gibi ekolojik yıkım projelerine karşı mücadele sözleri vermişti. Ancak seçimlerin ardından bu politikasını bir kenara bırakarak projelerin sürmesini sağlamış, bu projelere karşı yükselen direnişleri -bir iktidar klasiği olan- polis şiddetiyle bastırmaya çalışmıştı. Acheloos nehrinin talana açılmasına yeşil ışığı yakan da SYRIZA hükümetiydi.

2019 Genel Seçimi’nin kazananı olan Yeni Demokrasi (Néa Dimokratía), SYRIZA’nın aksine bir merkez sağ partisi olsa da iki partinin de doğaya ve yaşama bakışları benzer; suyun ticarileştirilmesinin yanı sıra doğanın bütününün talan edilmesi politikası sürdürülüyor.