Covid-19 Vakalarının Arttığı Rojava’nın Suyu Kesiliyor

Covid-19 vakalarıın artış göstermeye başladığı Rojava’nın Haseke bölgesinin suyu, TSK yedeğindeki cihatçı çetelerin kontrolündeki Rasulayn yakınlarında bulunan Alok su tesislerinden su akışının durdurulması nedeniyle 13 Ağustos’tan bu yana kesintiye uğruyor.

Al Monitor’dan Amberin Zaman’ın haberine göre, Ankara’nın Covid-19 salgını ve yaz sıcaklarının ortasında Haseke’nin suyunu keserek yüz binlerce hayatı tehlikeye attığını belirten  89 sivil toplum örgütü ortak bir açıklama yayınladı.

Açıklamada  “Düzensiz su akışı, Suriye’nin kuzeydoğusundaki nüfusu güvenilir olmayan alternatiflere mecbur ederek Covid-19’la mücadele ortamında halkın can güvenliğini tehlikeye atıyor. (…) Alok su tesisinden akışın kesilmesi yüz binlerce hayatı tehdit ediyor. Zira insanların pandemiye karşı kendilerini korumaları için ellerini su ve [sabunla] yıkamaları elzem.” ifadeleri kullanıldı.

Suriye Demokratik Meclisi’nin Washington temsilcisi Sinem Muhammed’in Al-Monitor’a yaptığı açıklamada, kesintiye dair “ABD’li diplomatlarla acil bir toplantı” yapıldığı, söz konusu diplomatların ise sorunu, Ankara ile görüşerek “çözmeye çalışacaklarını” taahhüt ettikleri belirtildi.

Rojava’nın sorunu “diplomatik yollarla” çözme girişimlerine karşın, ne Ankara kesintileri resmen “üstleniyor” ne de Washington yönetimi, insani bir faciaya yol açabilecek kesintilere dair resmi bir kınama belirtiyor.

Suriye’deki savaşın taraflarından biri olan Rusya da kesintiler konusunda Ankara ile henüz sonuç alıcı bir ara buluculuk göstermedi. Şam yönetimi ise, söz konusu kesintileri Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar El Caferi nezdinde kınadı. El Caferi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefon görüşmesinde su kesintilerini “savaş suçu ve insanlığa karşı suç” olarak nitelendirdi.

Rojava özerk yönetiminin su kesintilerine, cihatçı çetelerin kontrolündeki bölgelere giden elektriği kesme şeklinde verdiği verdiği yanıtın ise şimdilik kısmi sonuç verdiği belirtiliyor. Alok’tan su akışının dün yeniden başladığı öğrenilirken, Al Monitor’un ulaştığı, Rojava Bilgi Merkezi’nden Thomas McClure ise suyun henüz Haseke’nin yerleşim alanlarına ulaşmadığını ifade etti.