Bitmeyen 6-7 Eylüller: Neve Şalom Sinagogu

Devlet provokasyonuyla Rum, Ermeni ve Yahudilere karşı gerçekleştirilen 6-7 Eylül ırkçı saldırısından 31 yıl sonra, yine bir 6 Eylül sabahı, Yahudi topluluklarının Şabat ayini sırasında Neve Şalom Sinagogu’na bombalı bir saldırı gerçekleşti.

Şabat ayini sırasında sinagoga giren 2 saldırgan, etrafa ateş açtı ve yanlarında getirdikleri bombaları da patlatarak 22 kişiyi katletti.

Sadırıyı üstlenen olmasa da Filistinli Ebu Nidal Örgütü’nün gerçekleştirdiği düşünülüyor.

Neve Şalom’a yapılan bu saldırı ilkti ama son olmadı. Sinagog yıllar boyunca, cihatçıların ve ülkücü faşistlerin saldırılarıyla karşı karşıya geldi.

1 Mart 1992’de yapılan saldırıda, Sefarad Yahudilerinin bu coğrafyaya gelişinin 500.yılı kutlamalarından bir gün önce atılan 2 el bombası sonucu 1 kişi yaralanmış, saldırıyı ise Hizbullah gerçekleştirmişti.


2003 yılında ise 15 ve 20 Kasım günlerinde El- Kaide tarafından yapılan bombalı saldırılardan birinin hedefi Neve Şalom’du. 15 Kasım sabahı Şişli’de bulunan Bet İsrael Sinagogu önünde gerçekleştirilen bomba yüklü araç patlamasından 4 dakika sonra bir başka bomba yüklü araç Neve şalom Sinagogu önünde patlatılmıştı. Patlamalarda en az 26 kişi yaşamını yitirdi ve 300 kişi yaralandı.

Sinagog saldırılarından 5 gün sonra 20 Kasım 20033 tarihinde ise El-Kaide bu kez Birleşik Krallık Başkonsolosluğu ve HSBC Genel Merkez Binası’nı hedef almıştı. Bu patlamalarda ise 29 işi yaşamını yitirirken 450 kişi de yaralandı.


Alperen Ocakları üyesi bir grup ülkücü faşist ise, Filistin’i işgal altında tutan İsrail’in Mescid-i Aksa Camisi’ne metal dedektörü koymasını bahane ederek Neve Şalom Sinagogu’na taşlı saldırı gerçekleştirmişti.

İşgalci İsrail’in Filistin halkına uyguladığı baskıyı, Yahudi halkına karşı faşist bir saldırı bahanesi olarak kullanan Alperen Ocakları, Sinagog önünde bir “açıklama” yaparak “Kardeşlerimiz Mescid-i Aksa’sa ibadetlerini yapamamaktadır. Bu din, inanç, ibadet özgürlüğüne ipotek koymaktır. Siyonistler aklını başına alsınlar. Bizim kardeşlerimizin ibadet özgürlüğünü engellemesinler. Nasıl orada bizim ibadet özgürlüğümüzü engelliyorsanız, biz de sizin burada ibadet özgürlüğünüzü engelleriz. Nasıl bugün burada durduysak, yarın da geliriz. Buradan içeriye giremezsiniz. “,diyerek tehditte bulunmuş ve tehditlerinin ardından Sinagog kapısını tekmeleyerek Sinagoga taş fırlatarak saldırmıştı.