UMH Başbakanı Serraj İstifa Edeceğini Duyurdu

Libya’da Ankara desteğindeki Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) Başbakanı Fayez es Serraj istifa edeceğini duyurdu. Ekim ayı sonunda görevini bırakmak istediğini belirten Serraj, istifa kararının, yeni bir hükümet kurulması amacıyla Cenevre’de yapılacak müzakerelerin öncesinde yetkilerini bir sonraki idari otoriteye bırakma yönündeki samimi niyet beyanı olduğunu söyledi.

Önceki gün, ABD’de yayınlanan Blooomberg haber sitesi söz konusu istifa kararına dair bilgi sızdırmıştı. Bloomberg’ün haberinde Serraj’ın istifa kararı konusunda Libyalı ve uluslararası ortaklarını bilgilendirdiği öne sürülmüş, Cenevre görüşmeleri öncesinde üzerindeki baskıyı hafifletmeyi amaçladığı belirtilmişti.

Libya’da Trablus dışındaki diğer siyasi özne olan doğudaki Tobruk hükümeti de geçtiğimiz günlerde istifa etmişti. Söz konusu istifalar Cenevre’de yapılacak görüşmelerde uzlaşma olasılığını artırırken, Serraj’ın istifasının ülkenin batısındaki Trablus ile Misrata’da bulunan Ankara destekli aşiretler ve İhvan grupları arasındaki gerilim ve rekabeti artırabileceği düşünülüyor.