Wall Street Journal: Suudi Arabistan’da “Normalleşme” Çatlağı

ABD’de yayınlanan  Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer alan makalede, Suudi Kraliyet ailesinde Veliaht Prens Muhammed bin Selman (MbS) ile Kral Selman bin Abdulaziz arasında “İsrail’le ilişkilerin normalleşmesi” konusunda anlaşmazlık yaşandığı bilgisi verildi.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre makalede, Kral Selman bin Abdulaziz’in, İsrail’e yönelik boykotun ve Filistinlilerin bağımsız devlet talebinin destekçisi olduğu, Veliaht MbS’nin ise, İsrail’le ticaret yapmak ve İran karşıtı bloğu güçlendirmek için İsrail’in Filistin sorununu “geride bırakması gerektiği” düşüncesinde olduğu belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve Başdanışmanı Jared Kushner ile MbS arasında yapılan görüşmede Veliaht Prens’in, Suudi Kral’ın İsrail ile “normalleşmeye” itirazı nedeniyle Suud’un şimdilik yapabileceği en fazla şeyin iç ve dış siyasetinde Riyad’ın etkili olduğu Bahreyn’in anlaşmaya katılmasını sağlamak olduğu ifade edildi.

ABD Başkanı Trump, 13 Ağustos’ta İsrail ile BAE’nin, 11 Eylül’de ise İsrail ile Bahreyn’in “ilişkilerini tamamen normalleştirmek” için İbrahim Anlaşması adı verilen mutabakata vardıklarını duyurmuştu.
BAE ve Bahreyn, 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile “normalleşme” anlaşmasına varan üçüncü ve dördüncü Arap devletleri olmuştu.