“Apé Musa” 28 Yıl Önce Bugün Katledildi

Kürt halkının “Apé Musa – Musa Amca” olarak tanıdığı Musa Anter 28 yıl önce bugün  20 Eylül 1992’de kültür-sanat festivali için gittiği Amed’de Seyrantepe Mahallesi’nde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

Devrimci Doğu Kültür Ocakları, Kürt Siyasi Hareketi legal partilerinin ilki olan Halkın Emek Partisi (HEP), Mezopotamya Kültür Merkezi ve İstanbul Kürt Enstitüsü’nün kurucuları arasında yer alan Anter, hakkında açılan siyasi davalar nedeniyle toplam 11.5 yıl tutsaklık yaşadı.

Musa Anter cinayetindeki devlet bağlantısına ilişkin itirafçı Abdülkadir Aygan, 2004’te “İtirafçı Bir JİTEM’ci Anlattı” adlı kitabında önemli bilgiler vermişti. Aygan, 1990’larda sıkça yaşanan faili devlet cinayetlerinden biri olan Musa Anter’in katledilmesinde, Binbaşı Ahmet Cem Ersever, “Yeşil” kod adlı JİTEM’ci Mahmut Yıldırım,  “Hogir” kod adlı Cemil Işık,  JİTEM Telsiz Kumanda Merkezi’nde görevli Ali Ozansoy, JİTEM Tim Komutanı Savaş Gevrekçi gibi devlet görevlilerinin adlarını vermişti. Aynı isimler, aynı dönemlerde sayısız cinayet ve katliama imza atanlar arasındaydı.