Hırvatistan Polisi Mültecilere Fiziksel ve Cinsel İşkence Uyguladı

Danimarka Mülteci Kurulu’nun yayınladığı raporda 12-16 Ekim tarihleri arasında Hırvatistan’a geçen mültecilerin, polisler tarafından fiziksel ve cinsel işkenceye maruz bırakıldığından bahsedildi. Rapor, mültecilerin tanıklıkları ve uğradıkları işkenceler belgelenerek oluşturuldu.

12-16 Ekim tarihileri arası, Bosna-Hersek üzerinden Hırvatistan’a geçmeye çalışan çoğunluğu Afganlardan oluşan mülteciler, Hırvatistan polisi tarafından alıkonulup günlerce işkence gördü.

12 Ekim’de sınırı aşan ikisi çocuk 5 mülteci, polis tarafından durdurulduktan sonra 1 mülteci kaçmayı başardı. Polislerin zorla alıkoyduğu 4 mülteci ise, iki gün sonra kaçıp kurtulabilen mülteci aleyhine zorla ifade vermek için mahkemeye çıkartıldı. Mahkemeden sonra 10 silahlı polisin bulunduğu bir aracın içine alınan mülteciler, zorla soyuldular ve paraları dahil yanlarında getirdikleri her şey yakıldı. Bu sırada ise polislerin fiziksel ve cinsel işkenceleri başladı.

Tehdit ve İşkence ile Sınır Dışı

Mültecilerin el ve ayaklarını bağlayan polis, onları karşı koyamayacak bir pozisyona soktuktan sonra yumruk, tekme ve coplarla fiziksel işkence uyguladı. İşkencesini bitiren polis, “tekrar gelirseniz yürüyerek bile geri dönemezsiniz” diyerek mültecileri tehdit ettikten sonra onları Bosna – Hersek’e zorla geri götürdü

Mülteciler, Bosna-Hersek’te doktorlar tarafından tedavi altına alındı. Doktor raporları ve mültecilerin aktardıkları ise, fiziksel işkencenin yanı sıra cinsel işkencenin de yaşandığını gözler önüne seriyor.

Pazartesi günü ise Bangladeşli mültecilerin aynı fiziksel ve cinsel işkence sürecinden geçtiği öğrenildi.

Bosna-hersek sınırını geçip uyumak için mola veren 23 mülteci, uyandıklarında kendilerini silahlı polisler tarafından çevrilmiş olarak buldu.

Mültecileri zorla soyan polis tıpkı önceki mülteci grubuna yaptığı gibi fiziksel ve cinsel şiddetini uygulamaya başladı. Bir mülteci, polisin kendisine ağaç dalı ile cinsel işkence uygulamadan önce “Eşcinsel misin?” sorusu yönelttiğini aktardı.