Fransa’da Basını Kısıtlayan Yasa Tasarısı Kabul Edildi

Fransa Ulusal Meclisi, hali hazırda süregelen polis şiddetini daha da arttıracak yeni güvenlik yasa tasarısını kabul etti.

17 Kasım’dan beri tartışılan yeni yasa tasarısının (Loi sécurité globale) 24. maddesine göre, “görev süresi içinde olan” polis ve jandarmanın sicil nyüzünün bulunduğu fotoğrafların yayımlanması ya da kimliğinin duyurulması yasaklanacak. Yasağa “uymayanların” 1 sene hapis cezası ve 45 bin Euro’ya kadar para cezası alması öngörülüyor.

Yasa kapsamında, polisin eylemlerde drone kullanması ve güvenlik kameralarına doğrudan erişiminin de kolaylaştırılması sağlanacak.

Meclis’ten geçen 24. madde, senatodan da geçerse parlamentonun onayına sunulacak.

Yasaya Karşı Eylemlere Polis Saldırısı

Fransa halkı, 17 Kasım’da Ulusal Meclis’te tartışılmaya başlanan yasa tasarısına karşı meclis binasının önünde eylem gerçekleştirdi. Çok sayıda sendikanın ve örgütün de katıldığı eylemlere polis saldırdı.

Eğer yasa tasarısı yasalaşırsa, polisin şiddet uyguladığı sırada görünen yüzü sansürlenmez ya da kesilmez ise bunu paylaşanlar hakkında hapis ve para cezası istenebilecek. Yasa tasarısı her ne kadar “görüntünün yayımlanmasını” kapsıyor olsa da polis şiddetini görüntüye alanların da polis tarafından daha fazla taciz edilmesinin önü açılıyor.

Sendikalar ve Örgütlerden Eylem Çağrısı

Polis şiddetinin önünü daha fazla açacak olan yasaya karşı sendikalar ve örgütler eylem çağrısı yaparak bugün yerel saatle 14:30’da Paris’te eylem gerçekleştireceklerini açıkladı.