Guatemala’da Halk Bütçe Kesintisi ve Yolsuzluklara Karşılık Olarak Kongre Binasını Ateşe Verdi

Orta Amerika’yı etkileyen Iota Kasırgası’nın ardından binlerce kişinin evsiz kaldığı Guatemala’da halk devletin eğitim ve sağlık bütçesinde kısıntıya gideceğini açıklamasının ardından sokağa çıktı.

Cumartesi günü, devletin 2021 bütçesinde sağlık ve eğitim harcamalarında kısıntıya gideceğini açıklamasının ardından halk sokağa çıktı. Yeni bütçe yasası eğitim ve sağlıkta kısıntıya giderken, meclisin yemek harcamalarına daha fazla bütçe ayırmasıyla aynı zamanda bir yolsuzluk örneği.

Guatemala Başbakanı Alejandro Giammattei’nin ve kabinesinin istifasını isteyen on binlerce kişi Guatemala Ulusal Sarayı’nın önünde toplandı. Polis eylemcilere biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı ve en az 30 kişiyi gözaltına aldı.

Guatemala halkı devletin, korona krizi ve geçtiğimiz hafta Guatemala’yı da etkileyen Iota Kasırgası’nın yarattığı krizin arkasına saklanarak gizlice bu yasanın geçirdiğini belirtiyor.

Yasanın geçirildiği Kongre Binası’nın da önünde toplanan halk, binanın kapısına giyotin kurdu ve kongre binasını ateşe verdi. Eylemler polis saldırılarına ve gözaltılara rağmen devam ediyor.