Irak Devleti ve KDP Askeri Birliklerini Şengal’e Kaydırıyor

Irak Devleti ile Federe Kürdistan yönetimi arasında imzalanan ve Şengal’in askeri ve yönetimini değiştirecek olan Şengal anlaşmasına tepkiler çığ gibi büyürken, Êzidîler bulundukları her alanda sokaklara çıkarak kendilerine rağmen imzalanan bu anlaşmayı tanımadıklarını belirtiyor. Ancak Irak hükümeti ve KDP Şengal’e binlerce asker göndererek, Şengal’in etrafını sarmış durumda.

Bağdat ve Hewler arasında imzalanan anlaşma nedeniyle Şengal’e ilk askeri güçler Şengal’e kaydırıldı. İki bin beş yüz civarı askerin Şengal’e gönderildiği belirtilirken, bu güçlerin Medîban, Sibe Şêx Xidir köylerinden Kolik Dağı ve sınır bölgelerine yerleştiği aktarıldı.

Iraklı askeri yetkililer ise bu güçlerin Rebîa Beldesi’ne kadar olan alanı kontrolü altına alacağını aktardı. Bu yolla Kuzey ve Doğu Suriye ile Şengal arasında bulunan tüm sınırın Irak’lı güçlerin kontrolü altına gireceği belirtildi.

Alınan bu karara ilişkin dün Şengal Demokratik Özerk Meclisi tarafından Şengal’e sahiplenme çağrısı yapılmıştı.

Ne olmuştu;

IŞİD’in 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’e yönelik saldırısında Federe Kürdistan Bölgesi’ne ait askeri güç olan peşmergelerin Şengal’i bırakması tepkilere neden olmuştu. Soykırım ile karşı karşıya kalan Şengal halkını PKK’lilerin kurtarmasının ardından, halk bölgede kendi örgütlenmesini kurdu ve şimdi kendilerine ait Şengal Savunma Birlikleri (YBŞ) ve Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) var. 13 Kasım 2015’te tamamen IŞİD’den kurtarılan Şengal, bugün kurdukları meclislerle “tartışmalı bölgede” kendi kendini yönetiyor.

Kaynak:Rojnews