Mike Pence Trump’a Karşı 25. Maddeyi Kullanmayacağını Açıkladı

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Donald Trump’ın görevden alınması yönündeki çağrılara yanıt verdi. Pence, 25. maddeyi yürürlüğe koymayacağını söyledi.

Geçtiğimiz hafta ABD Seçici Kurulu’nun resmi olarak Joe Biden’ın ABD Başkanı olduğunu açıklamasının ardından Trump yanlıları Kongre Binası’na baskın düzenlemiş ve 4 kişi yaşamını yitirmişti.

Trump’ın da destek verdiği ve gerçekleşmesine önayak olduğu baskın sebebiyle Demokratlar ve Temsilciler Meclisi, Başkan Yardımcısı Mike Pence’e çağrıda bulunarak Trump için azil süreci başlatması yönünde çağrıda bulundu.

Pence ise “Bu yolu izlemenin ülkemizin çıkarlarına uygun ve anayasayla tutarlı olduğuna inanmıyorum. Trump’ın görevden alınması ülkede daha çok bölünmeye yol açabilir” dedi.

Öte yandan, Demokratların Trump’a yönelik “halkı kalkışmaya teşvik etme” suçlaması bugün oylanacak.

Anayasanın 25. Ek Maddesi nedir?

ABD Anayasası’nın 25. Ek Maddesi, bir ABD başkanının görevini yerine getiremeyeceğine kanaat getirilmesi durumunda, başkanın görevden alınarak yerine başkan yardımcısının geçici olarak görevi devralmasını içeriyor.

Maddenin uygulanması için ise Pence’in başkanı görevden alma kararına kabine üyelerinin salt çoğunluğunun destek vermesi gerekiyor.

Pence’in böyle bir adım atması durumunda ise Trump’ın Kongreye bir mektup göndererek karara itiraz etme hakkı bulunuyor. Pence ve kabine üyelerinin ise bu kararı savunmaları için 4 gün süresi bulunuyor.

4 günlük sürenin sonunda Kongre bir oylama yapıyor ve her iki kanatın 3’te 2’sinin desteğini alması durumunda Trump görevden alınabiliyor. Bu da karara 67 Senatör ve 290 Temsilciler Meclisi üyesinin destek vermesi gerektiği anlamına geliyor. Ayrıca, kabine yerine Kongre de başkanın görevini yapıp yapamayacağını değerlendirmek üzere kendi bünyesinde bir ekip de kurabiliyor ancak Amerikan medyasına yansıyan haberlerde, Pence’in bu yönde bir adım atmayı düşünmediği bildiriliyor.