İHD: Hasta Tutsak Resul Kocatürk , Ahmet Sılık ve Kemal Özçelik Tahliye Edilsin

Resul Kocatürk Tahliye Edilmeli

Ankara Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların sağlık durumuna ilişkin eylemlerinin 332’nci haftasında video mesaj yayımladı. İnsan Hakları Derneği’nden Nuray Çevirmen, bu hafta Kırıkkale F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutulan Resul Kocatürk’ün sağlık durumuna dikkati çekti.

Kocatürk’ün astım ve Wernicke-Korsakoff hastalıklarının olduğunu dile getiren Çevirmen, “Ayrıca Hipotiroid rahatsızlığı ve İrritabl Kolon hastalığı da bulunmaktadır. Akciğerindeki nodül nedeniyle Ankara Sanatoryum Hastanesinde uzunca bir süre tedavi görmüş ancak 8 aydır kontrol için götürülmemiştir” diye belirtti.

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 7 Ekim 2020 tarihinde yapılan Kocatürk’ün muayene olduğunu aktaran Çevirmen, doktorların patoloji sonucunun olumsuz olduğunu, Ankara Gazi Hastanesi’nin patoloji bölümünde incelenmesi gerektiğini söylediklerini ifade etti. Gazi Hastanesi’nin “Hastayı görmeden patoloji yapamadıkları ve şu anda da pandemi koşullarından kaynaklı hasta almadıkları” şeklinde geri dönüş yaptığını söyleyen Çevirmen, Kocatürk ile yapılan avukat görüşmesinde, “Tetkik için Ankara Şehir Hastanesi’ne götürülmeyi 1 haftadır beklediğini ancak ne zaman götürüleceğinin belli olmadığını” ifade ettiğini aktardı.

Kocatürk’ün salgın gerekçesiyle kontrole gidemediği için yaklaşık bir yıl önceki ilaçları kullanmaya devam ettiğinin altını çizen Çevirmen, “Geçen her vakit durumu daha da kritik hale getirecektir. Ayrıca durumu ağır olan mahpusların infazları ertelenmeli ve ailelerinin yanında sağlıklı koşullarda tedavileri gerçekleştirilmelidir” dedi

76 yaşındaki Ahmet Sılık tahliye edilmeli

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 76 yaşındaki hasta tutsak Ahmet Sılık’ın durumuna dikkat çekildi. Açıklamayı İHD İzmir Derneği Hapishane Komisyonu adına Ahmet Çiçek okudu. Çiçek, Menemen R Tipi Hapishanesi’nde kalan 76 yaşındaki hasta tutuklu Ahmet Sılık’ın hukuka aykırı şekilde yargılandığını belirtti.

Sılık’ın hapishaneye girmeden önce felç geçirdiğini dile getiren Çiçek, “Ciddi sağlık sorunları bulunan Ahmet Sılık’ın pandemi gerekçesiyle hastane sevki yapılmamakta sağlıklı tedaviye erişim hakkı ihlal edilmektedir. Avukatı tarafından yapılan İnfazın Ertelenmesi talebi başvurusu doğrultusunda sevk edildiği Adli Tıp Kurumu ‘Cezaevinde Kalamaz’ raporu vermiştir. Ancak savcılık tarafından, kolluğun hukuka aykırı şekilde oluşturduğu rapor gerekçe gösterilerek talep reddedilmiştir. Kolluğun raporuna göre; 76 yaşında, ayakta duramayan, felçli Sılık, ‘toplum sağlığı açısından tehlike oluşturmaktadır’. Hem mantık hem de vicdan ile izah edilemeyen kolluk raporu, Ahmet Sılık’ın infazının ertelenmesine engel olmuştur. Kendi hayatını idame ettiremeyen Sılık, nasıl bir tehlike arz etmektedir? Kanunları keyfi şekilde yorumlayan yetkilileri geri adım atmaya çağırıyoruz” dedi.

Kemal Özçelik Tahliye Edilmeli

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde bulunan ağır hasta tutuklu Kemal Özçelik’in durumuna dikkat çekildi.

Komisyon üyesi Mehmet Acettin, 1994 yılından beri tutuklu olan Kemal Özçelik’in 2003’te ağır bir kalp krizi geçirdiği, ardından yapılan ameliyatla tıkalı kalp damarları değiştirildiğini fakat hastalığı giderek ilerlediğini ifade etti. 2020 ortalarında yapılan muayenesinde; hastalıklarının daha da ağırlaştığı, akciğerlerinin su topladığı ve var olan ağır ödem ve nefes darlığının yaşamını tehdit eden boyutlara vardığı tespit edildiğini belirten Acettin, salgın sürecinin yarattığı riskler de dikkate alınarak, Özçelik’’in tahliye edilmesini istedi.

Acetin son olarak şunları söyledi: Özçelik hakkında yüzde 71 engelli raporu veren Adli Tıp Kurumu, pandemi koşullarına rağmen, infaz ertelemesi yapılarak tedavisinin dışarıda sürdürülmesi yönündeki başvuruya olumlu rapor vermeyerek Özçelik’in yaşamını tehlikeye atmaktadır.

Kaynak: Yeni Yaşam