Bahçeli’den Kayyum-Rektöre Direnenlere: “Haşarat”

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum-rektör Melih Bulu’ya karşı eylemler sürerken, devletin çeşitli iktidar odaklarından, Boğaziçi’nde direnen öğrencilere karşı tehditler eksik olmuyor.

Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eylemlere katılanların öğrenci olmadıklarını iddia etti ve “Bu üniversitenin kapısına öğrencinden başka her türlü haşarat ve anarşist gruplar sırayla yuvalanmıştır. Nitekim her şey ortadadır” şeklinde ifadeler sarf etti.

Bahçeli aynı açıklamada eylemleri “habis” olarak nitelendirdi ve kampüsün kapısına kelepçe vurulmasını “…terör örgütlerinin eylem ve manevra alanını daraltmak içindir.” sözleriyle savundu.

“Haşere” söylemi, iç siyasette kullanıma geçtiğimiz aylarda yine MHP tarafından sokulmuş, HDP’nin kapatılması tartışmaları sırasında Devlet Bahçeli’nin HDP’yi hedef alan açıklamaları sonrası Twitter’dan paylaşım yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “HDP/PKK kamilen itlafı gereken bir siyasi haşere sürüsüdür” şeklinde ifadeler sarf etmişti.

Aynı söylem 1994’teki, Hutu ve Tutsi kabileleri arasında yaşanan Ruanda Soykırımı sırasında da kullanılmış, bir Hutu olan devlet başkanının uçağı düşürülmesi sonrası, iktidarın kontrolündeki RTLM Radyosu’ndan yapılan, Tutsilerin hedef gösterildiği “hamam böceklerine ölüm” anonsuyla birlikte katliamlar başlamıştı.