Ceylan Önkol Katliamında İçişleri Bakanlığı Kusurlu Bulundu

12 yaşındaki Ceylan Önkol’un ölümüyle ilgili açılan davada, İçişleri Bakanlığı yüzde 90 kusurlu bulundu. Mahkeme anne ve babaya toplamda 283 bin TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Diyarbakır’ın Lice ilçesi Şenlik Mahallesi’ne bağlı Hambaz mezrasında 28 Eylül 2009 tarihinde koyunlarını otlattığı sırada havan mermisiyle katledilen 12 yaşındaki Ceylan Önkol’un annesi ve babasının maddi ve manevi tazminat istemiyle İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı davada, mahkeme Bakanlığı kusurlu buldu. Yüzde 90 kusurlu bulunan bakanlık aileye tazminat ödemeye mahkum edildi.

Önkol ailesine hukuki destek sunan İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi avukatlarının Diyarbakır 2’nci İdare Mahkemesi’nde açtığı davada, aileye 283 bin TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

İçişleri Bakanlığı olayın yaşandığı bölgenin geçiş güzergahı ya da çocukların oyun alanı olmadığı iddiasında bulunurken, mahkeme, bakanlığın bunu ispatlayamadığına dikkat çekti. Kararda, “Durum böyle olunca; insanların sürekli kullandıkları ve yerleşim yerine yakın bulunan bir alanda patlamamış mühimmatın bulunması, davalı idarenin sunduğu güvenlik hizmetinin gereği gibi yürütülmediğini gösterdiğinden, olayda davalı idarenin hizmet kusurunun bulunduğu sonucuna varılmıştır” değerlendirmesine yer verildi.

Patlamanın Önkol’un elindeki cisimle bombaatara vurduğu iddia edilen bilirkişi raporunda Önkol’un yüzde 10, idarenin yüzde 90 kusurlu olduğu belirtilerek, tazminat miktarında indirime gidildi. Mahkeme, anne Saliha Önkol için 112 bin 230 TL, baba Raif Önkol için ise 70 bin 101 TL tazminat ödenmesine karar verdi. Mahkeme anne ve baba için 50 biner TL olmak üzere toplamda 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine de hükmetti. Mahkeme, aileye toplamda 283 bin TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine, tazminata yasal faiz işlenmesine hükmetti.

Kaynak: ETHA