Doğu Kudüs’te İsrail Saldırıları

İsrail’in 1967’deki “Altı Gün Savaşı’ndan” bu yana işgal altında tuttuğu Doğu Kudüs’te aşırı sağcı Yahudiler ve İsrail kolluk güçleri Filistinlilere saldırdı. Dün akşam yaşanan çatışmalarda çoğu Filistinli olmak üzere en az 100 kişi yaralandı.

Filistinlilerin oruçlarını eski şehrin Şam Kapısı’nın merdivenlerinde açmalarının İsrail kolluk güçleri tarafından engellenmesiyle başlayan gerilim, sosyal medya platformu TikTok’ta, Filistinli olduğu iddia edilen grupların ultra-Ortodoks Yahudilere saldırı görüntüleri sonrası arttı. Bu görüntülerin ardından aşırı sağcı Yahudi örgütü Lehava, “ulusal onur için ayağa kalkma” çağrısı yaptı.

Lehava’nın bu provokatif çağrıları sonrası, geçtiğimiz hafta boyunca Kudüs’de çok sayıda Filistinli saldırıya uğradı. Dün akşam saatlerinde ise, Lehava grubuna mensup yüzlerce ırkçı Yahudi, “Araplara Ölüm” sloganlarıyla, Filistinlilerin toplandığı Şam Kapısı’na doğru yürüyüşe geçti. Burada İsrail kolluk güçlerinin de biber gazı kullandığı saldırılar gerçekleşti. En az 100 kişinin yaralandığı saldırılarda, 50 civarında da gözaltı olduğu öğrenildi.

Arap karşıtı haham Meir Kahane’nin düşüncelerini benimseyen Lehava üyesi bir ırkçı, 1994’te Batı Şeria’nın güneyindeki El Halil (Hebron) kentinde 29 Filistinliyi katletmişti. Lehava bu katliam sonrası “yasadışı” ilan edilse de, Yahudi yerleşimcilerin yaşadıkları bölgelerde Filistinlilere yönelik gerçekleşen çok sayıda saldırıya karıştığı yönünde kuvvetli şüpheler bulunuyor. Aralık 2014’te 10 Lehava sempatizanı, “Kudüs’te Arap ve Yahudi çocukların birlikte okuduğu okulun ateşe verilmesi” olayıyla bağlantılı olarak gözaltına alınmıştı. Ateşe verilen okulun duvarında İbranice “Araplara ölüm” ve “Kanserle yaşanmaz” gibi sloganlar yazılmıştı.