Fiili İçki Yasağı: Polis Tebligat Yapmadan Ceza Kesti

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 26 Nisan’da açıklanan “tam kapanma” kararları arasında yer almayan, İçişleri Bakanlığı’nın aynı gün yayınladığı detaylı “tam kapanma” genelgesinde de yer verilmeyen içki yasağı fiili olarak sürdürülüyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin fıtratına uygun biçimde bir kişinin sözlü hükmüne uygun davranılan fiili yasakta, “tam kapanmanın” ilk günü ciddi bir karmaşa yaşanırken, kolluk kuvvetleri bazı zincir marketlere, Erdoğan’ın “sözlü hükmüne” dayanarak ve herhangi bir tebligatta bulunmadan ceza kesiyor.

Zonguldak’ta bir zincir markete giren polis ekipleri, alkollü içki satışı yapıldığını belirterek markete ceza kesti. Tebligat gelmediğini söyleyen mağaza müdürüne polis memuru “Haberlerde var” cevabını vererek “itiraz edebileceklerini” söyledi.

Tokat’ın Niksar Kaymakamlığı, tekel bayilerinde bulunan içkilerin ya kaldırılmasını ya da alkollü içki reyonlarının üstünün örtüyle örtülmesini işletmecilere zorunlu kıldı. Resmi olarak bir genelge ya da açıklamaya bağlı olmayan yasağa rağmen işletmecilere uygulamaya uymadıkları takdirde ceza keseceğini belirten zabıta memurları, emrin kaymakamlık tarafından verildiğini belirtti. 

Öte yandan, Türkiye Tekel Bayiler Platformu başkanı Özgür Aybaş, yasağın kalktığını duyururken, İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre kısıtlamalara dair değişen bir durum yok.  İçişleri Bakanlığı, Aybaş’ın sosyal medya hesabından duyurduğu “yasak kalktı” açıklamasına karşı bir açıklama yapan İçişleri Bakanlığı “…tam kapanma döneminde yanlış bilgilendirmeye yönelik kasıtlı tutumlarla ilgili gerekli hukuki müracaatların başlatılacağı.” duyurulurken, yasağın fiili karakterine uygun biçimde ‘içki satışı’ ifadesi yer almadı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, Kütahya Valiliği’nin alkol satışına ilişkin resmî açıklamasını sosyal medya hesabından ‘retweet’ledi. Valilik açıklamasında marketlerdeki alkol satışının 81 ilde olduğu gibi Kütahya’da yasak olduğu, tekel bayilerinin faaliyetlerinin de tam kapanma süresince sınırlandırıldığı belirtilmişti.

Zincir marketlerde sabah saatlerinden itibaren alkollü içki satıldığını söyleyen tekel işletmecileri, kendilerine yasağın resmi olarak tebliğ edilmediğini fakat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklaması ve meslek odalarının gönderdiği mesajlara göre hareket ettiklerini belirtiyorlar.  Türkiye Tekel Bayiler Platformu başkanı Özgür Aybaş  ”Zincir marketlerde ve tekellerde satılıyor ve kolluk müdahalesi yok” diye konuştu.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise fiili yasağı eleştirerek, “Bizim amacımız kalabalıkları azaltmak. Kapalı ortamları azaltmak. Barlar, restoranlar kapalı. Bu ortamlarda alkol içilirse sıkıntı olabilir. İnsanların evinde alkol almasında ne sakınca var? Hiçbir şekilde anlamış değilim”  açıklamasında bulundu.