1 Mayıs Eylemlerinde Gözaltına Alınanlara Polis İşkencesi

Önceki gün, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından polise yönelik çıkarılan genelgenin amacının ne olduğu bugünkü 1 Mayıs eylemlerinde bizzat polis tarafından sahada gösterildi. Birçok 1 Mayıs eylemcisi, polis tarafından ciddi şekilde darp edilirken, basın mensuplarının görüntü alması da “genelge” gerekçe gösterilerek engellenmeye çalışıldı.

Sabah saatlerinde Kazancı Yokuşu’ndan Taksim Meydanı’na yürüyen Devrimci Anarşist Federasyon’a polis saldırısı gerçekleşmişti. 9 kişinin gözaltına alındığı polis saldırısında gözaltına alınanlardan Nergis Şen’in yüzünde ve göz çevresinde polisin attığı tekme nedeniyle ezilme ,şişlik ve morluk oluştu.

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) ve Birleşik Gençlik Meclisleri’nin (BGM) Şişli Abide-İ Hürriyet Caddesi üzerinde yaptığı eylemde gözaltına alınan ESP’li Ömer Akgün’ün kolu polis tarafından kırıldı. Akgün’e yönelik polis işkencesi kırık koluna rağmen ters kelepçe ile devam ettirildi.

Emekçi Hareket Partisi’nin (EHP) Taksim’e gerçekleştirdiği yürüyüş sırasındaki polis saldırısında ise, eylemciler polis saldırısına uğrarken görüntü alan Yol TV muhabiri Özge Uyanık, darp edilerek telefonu polis tarafından yere düşürüldü ve üzerine basıldı.

Gençlik Komiteleri’nin İstiklal Caddesi’ne çıkmak için yaptığı yürüyüşe saldıran polis, eylemcilere yönelik işkenceyi görüntüleyen gazeteci Sultan Eylem Keleş’i engellemeye çalıştı. Sultan Eylem Keleş’in ”Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz” itirazı üzerine polisler ”Genelge talimatı var” şeklinde karşılık verdi.

İstiklal Caddesi’nden Taksim’e çıkmak isteyen Devrimci Hareket ile birlikte gözaltına alınan Berkay Ustabaş’a ise, bugün hemen her gözaltı görüntüsünde göze çarpan “yere yatırılarak ters kelepçe” işkencesi yapıldı.

Trabzon’da da, Öğrenci Kolektifleri ve Halkevleri’nin gerçekleştirdiği 1 Mayıs eylemine yapılan polis saldırısında 12 kişi işkence yapılarak gözaltına alındı. Polis saldırısına uğrayan grup içinde bulunan bir kadının, gözünde kan geldiği ve hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.