Devletin Yasağı 1 Mayıs’ta Sokakları Engelleyemedi

Korona Krizi boyunca uygulanan kısıtlamaları sokak muhalefetinin baskılanması için kullanmaktan çekinmeyen devlet, beklendiği gibi 1 Mayıs’ı da yasaklamıştı. Ancak devletin yasağı, 1 Mayıs’ta devrimcilerin sokaklara çıkarak eylemler gerçekleştirmesini engelleyemedi.

Devrimci Anarşist Federasyon (DAF) sabahın erken saatlerinde, 1 Mayıs 1977’de 34 devrimcinin katledildiği yer olan Kazancı Yokuşu, Mecidiyeköy ve Ankara/Kızılay’daydı.

Devrimci örgütler, sendikalar ve işçi dernekleri günün ilerleyen saatlerinde de Taksim ve çevresinde gruplar halinde eylemler gerçekleştirdiler.

İstanbul dışındaki diğer şehirlerde de devletin yasaklarına karşı 1 Mayıs eylemleri vardı. Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Samsun, Edirne, Kocaeli, Trabzon, Datça ve Hopa’da  gerçekleşen eylemlerde polis saldırıları ve gözaltılar yaşandı.

Trabzon’da, Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri üyelerinin, “Salgın fırsatçılığına, doğa talanına, yoksulluğa karşı diren memleket, diren Karadeniz” pankartı ile gerçekleştirdiği eyleme yapılan polis saldırısında 12 kişi gözaltına alındı. Polis saldırısında yaralanarak hastaneye kaldırılanlar oldu.

Ankara’da ise sabah saatlerinde Devrimci Anarşist Federasyon’un Kızılay’da gerçekleştirdiği eylem sonrası ilerleyen saatlerde de Ankara’nın farklı yerlerinde devrimciler devletin yasaklarına karşı sokaktaydı. Mamak 100’üncü Yıl Caddesi’nde Öğrenci Kolektifleri, Üniversiteli Kadın Kolektifi Şahintepe Mahallesi’nde de Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ve Yeni Demokrat Gençlik (YDG) 1 Mayıs eylemleri gerçekleştirirken haber takibi yapan Mezopotamya Ajansı muhabiri Ceylan Şahinli gözaltına alındı. Kaldıraç Tuzluçayır, Halkevleri ise Dikmen’de yürüyüşler gerçekleştirdi.

Artvin’in Borçka ilçesinde sabah saatlerinde Halkevleri il ve ilçe başkanlarına yönelik gözaltılar yaşanırken, Hopa’da basın açıklaması yapmak isteyen Halkevleri, TİP, Öğrenci Kolektifleri ve Komite üyeleri polis saldırısı sonucu gözaltına alındı.

Bursa’da Genç Umut ve Halkevleri üyeleri “Bu pisliği devrim temizler” sloganının yazılı pankart ile yürüyüş gerçekleştirdi.

İzmir’de ise Konak Meydanı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılan eylemlere yapılan polis saldırılarında 10 kişi, Buca’da da 8 kişi gözaltına alındı. Bornova’daki Küçükpark Meydanı’nda bulunan bir trafonun çatısına çıkan ve ”1 Mayıs yasaklara sığmaz, yaşasın 1 Mayıs” pankartını açarak slogan atan iki kişi polis saldırısı sonucu gözaltına alındı.

Antalya, Edirne, İzmit’te de gerçekleştirilen yürüyüşlerle devletin 1 Mayıs yasakları boşa çıkarıldı. Datça’da ise Datça Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla, aralarında Datça’nın Anarşist Kurbağaları‘nın da olduğu bir grup, eylem gerçekleştirdi.