Azerbaycanlı Anarşist Bayram Mammadov İstanbul’da Ölü Bulundu

Azerbaycan’da 2016 yılında, devleti yöneten Aliyev Hanedanı’nın kurucusu Haydar Aliyev’in heykeline yazılama yaptıkları gerekçesiyle, 10 Mayıs 2016’da gözaltına alındıktan sonra, düzmece “delillerle” tutuklanan anarşist Bayram Mammadov İstanbul’da ölü bulundu.

Bayram Mammadov’un, 2 Mayıs’ta evinden çıktığı, hakkında 4 Mayıs’ta kayıp ilanı verildiği ve dün akşam saatlerinde cansız bedeninin bulunduğu öğrenildi. Bayram’ın yaşamını yitirmesiyle ilgili detayları, bilgiler netleştikçe güncelleyeceğiz.

Azerbaycanlı gazeteci Afqan Muxtarli, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarında, Mammadov’un Avrupa’da yüksek lisans kazandığı için İstanbul’da olduğunu ve soruşturma başlamamasına rağmen devlet sitelerinin olayı bir, “intihar” gibi lanse ettiğini belirtti.

“Dışarı çıkma yasağı varken bayramın deniz kenarına nasıl gittiği belli değil. Olayın yaşandığı sahilde en az 100 polis bulunuyor. Bayram’ı yasakta sokağa çıktı diye polis nasıl gözaltına almadı? Henüz olayın 1 şahidi bile yok. İntihar haberi olarak yayınlamanın amacı nedir?”

Olayı gördüklerini söyleyenlerin iddialarına göre, Bayram’ın Pazar günü Moda 2 sahilinde terliklerini almak için denize girdiği ve bir daha denizden çıkmadığı ifade ediliyor. Ancak, tanıkların neden müdahale etmediği muammasını koruyor.

Polislerin ise olay tutanağında, Bayram’ın ölümünü “şüpheli ölüm” olarak kaydetmediği öğrenildi.

Devrimci Anarşist Federasyon, 6 Mayıs Perşembe günü İstanbul’da bulunan Azerbaycan Konsolosluğu önünde “Bayram’ın Katili Devlettir” sloganıyla eylem gerçekleştirdi.

Dün gece, Azerbaycan’ın Hollanda’da bulunan konsolosluğu önüne Bayram’ın 2016’da diktatör Aliyev’in heykeline yazdığı “Qul bayramı [nız mübarak]” yazılaması yapıldı.

Mammadov’un 2016’da tutuklandığı süreci anlatan ve gazetemizde yayınlanan yazıyı tekrar paylaşıyoruz.