“Normalleşmede” İki Senaryo: “Üç Aşamalı Plan ya da Londra Modeli”

İktidarın turizm sezonuna yatırım olarak projelendirdiği “tam kapanma” 10. gününü geride bırakırken, “normalleşme” üzerine senaryolar ve bu paralelde sızdırılan kulis bilgileri de gündeme gelmeye başladı.

Habertürk’de yer alan kulis bilgisi haberinde, 17 Mayıs, 1 Haziran ve 1 Temmuz’a ayarlı ve üç aşamalı bir “normalleşme” planı yer aldı.

Buna göre 17 Mayıs sonrası, ilk olarak kısıtlamalardan en çok etkilenen restoran kafe vb. işletmeler açık alanlarında (bahçe, cadde üzeri vb.) hizmet verebilecek şekilde kapılarını açacak. Dış mekanı olmayan işletmelere belediyeler tarafından geçici olanak sağlanacak ve tüm bu mekanlarda saat sınırı ise 21.00 olacak. AVM’ler ve diğer cadde mağazaları 29 Nisan öncesi düzende açılacak. Tek fark sadece pazar günleri sokağa çıkma yasağı uygulanacak yani cumartesileri esnaf dükkanını açabilecek insanlar sokağa çıkabilecek, pazar günü yasaklarının ise sürdürülmesi düşünülüyor.

1 Haziran sonrası ise, sadece pazar günü uygulanacak olan sokağa çıkma yasağı kaldırılacak, mekanlar açık alanlarda hizmet verecek şekilde faaliyet sürdürebilecek ve kapanma saatleri 22:45’e çekilecek.

1 Temmuz sonrası, aşılama oranlarındaki artışa göre artık tüm kısıtlamalarda önemli ölçüde sonlandırmaya gidilecek. Yeme içme mekanlarının kapalı alanları da hizmete açılabilecek.

Bu senaryoya göre vaka sayılarının düşmemesi halinde ise, tedbirlerin ağırlaştırılacağı belirtildi ve toplumun büyük bir kısmı aşılanana kadar yeni tedbirlerin alınabileceği bilgisi yer aldı.

Gazeteci Deniz Zeyrek’in aktardığı kulis bilgilerine göre de, “normalleşme” adına konuşulan bir diğer plan ise “Londra modeli.” Buna göre sokağa çıkma yasağı hafta içi belirli bir saatten sonra ve pazar günü devam edecek. Londra modeline göre, 17 Mayıs sonrası günlük vaka sayısının “5 binler seviyesine düşmesi” olasılığı dahilinde “tam kapanmanın” uzatılması değil, kademeli bir ‘normalleşmeye geçiş’ programının planlandığı belirtiliyor. 17 Mayıs’tan itibaren restoran ve kafelerin Londra’da olduğu gibi açık hava bölümleri faal olacak. Açık alanı olmayan restoran ve kafeler içinse Ankara, yerel yönetimlere kapı önüne masa konulması konusunda kolaylık sağlanması yönünde telkinde bulunacak. Sokağa çıkma yasağı hafta içi 21.00’den itibaren sürecek.

1 Haziran’dan itibaren Londra modelinde ikinci aşamaya geçilecek. Hafta içi sokağa çıkma yasağı 22.45’e çekilecek ve pazar günü de yasak olmaktan çıkacak. Her şey öngörüldüğü gibi giderse temmuz ortasından itibaren akşam yasağı 23.45’e ya da 24.00’e çekilecek.