Fransa’da Askerlerden Bir Kez Daha “İç Savaş” Vurgulu Bildiri

Fransa’da farklı rütbelerden askerler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bakanlar, milletvekilleri ve generallere hitaben bir bildiri yayımladı. Daha önce 21 Nisan’da yayımlanan bildiriye imza atan askerlerin haklı olduğunun savunulduğu bildiride, “Şehir ve kasabalarımızda şiddeti görüyoruz. Kamuya açık alanlarda ve kamuoyundaki tartışmalarda mezhepçiliğin yer edindiğini görüyoruz. Fransa’ya ve tarihine karşı nefretin, bir norm haline geldiğini görüyoruz” ifadelerine yer verildi.

Aşırı sağcı görüşleriyle bilinen Valeurs Actuelles dergisinde yayımlanan bildiride, “Fransa’nın düşmanlarıyla mücadele eden ve 21 Nisan’daki açık mektuba imza atan emekli general, emekli ve muvazzaf subay ile askerlerin, iktidara sorun çıkaran kişiler olarak adlandırıldığı ancak onların tek hatalarının ülkesini sevmek olduğu”  ileri sürüldü.

Yine Valeurs Actuelles sitesinde 21 Nisan’da  20 emekli general, emekli ve muvazzaf 100 kadar subay ile binden fazla askerin yayımladığı bildiride, Fransa’da “büyüyen bir kaos” olduğu iddiasında bulunulmuş, Cumhurbaşkanı Macron’un, bu kaosu engellemezse iç savaş çıkacağı ve ölümlerden sorumlu olacağı şeklinde uyarılmıştı.

Fransa’da darbe tartışmaları yaratan mektupta, banliyölerde yaşayan göçmenlerin ve radikalize olan muhafazakarlaşmanın, toplumsal bölünmeye yol açtığı iddia edilmiş, yöneticilerin bu tehlikeleri yok etmesi gerektiği savunulmuştu.

Fransa’da 16 emekli generalin, ayrıca Ulusal Meclisteki siyasi gruplara aynı kaygılarla “iç savaş” uyarısının yapıldığı bir dosya gönderdiği ortaya çıkmıştı.

Fransa Polis Sendikasından 6 Mayıs’ta yapılan açıklamada da, ülkede, “İsrail’in Filistin topraklarında uyguladığı modele göre giriş ve çıkışların sınırlandırıldığı kontrol noktalarının oluşturulması” konusunda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a çağrıda bulunulmuştu.