İsrail Kudüs’teki Saldırılarını Gazze’de Katliama Dönüştürdü

İsrail’in kolluk güçleri ve Yahudi “sivil yerleşimciler” üzerinden Doğu Kudüs’te başlattığı saldırılar 5. gününe girerken, dün akşam saatlerinde saldırılar Gazze’de katliama dönüştü. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail savaş uçakları tarafından Gazze Şeridi’ne düzenlenen saldırıda 9’u çocuk 20 kişinin yaşamını yitirdiğini, en az 65 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İşgal güçlerinin saldırılarının asıl nedenini oluşturan ve Filistinlilerin bölgeden sürülerek Yahudi “sivil yerleşimcilerin” iskan edilmesinin amaçlandığı Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi’nde ise İsrail kolluk güçleri saldırılarını sürdürüyor. İsrail parlamentosu Knesset üyesi Itamar Ben-Gvir ve beraberindeki Yahudi “sivil yerleşicimler”, dün İsrail kolluk güçleri korumasında, Şeyh Cerrah Mahallesi’ne baskın gerçekleştirdi.

Doğu Kudüs’ün Mescid-i Aksa ve Eski Şehir bölgelerinde de direnen Filistinlilere yönelik İsrail kolluk güçleri saldırıları sürdü. Filistin Kızılayı’nın aktardığına göre, saldırılarda Mescid-i Aksa ve Eski Şehir’de 612 Filistinli yaralandı.

Filistin’in diğer bölgelerine de sıçrayan saldırılarda Batı Şeria’nın Nablus kenti yakınlarındaki Burin köyünde Filistinlilere ait tarlalar Yahudi “sivil yerleşimciler” tarafından yakıldı. Filistin İçin İsrail’e Boykot Girişimi’nin yerel kaynaklardan aldığı bilgilere göre tarlalarının yakılmasını engellemeye çalışan Filistinliler İsrail kolluk güçlerinin saldırısına hedef oldu. Hayfa’daki dayanışma eyleminde de kolluk güçlerinin saldırısı sonucu gözaltılar yaşandı.

İsrail Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçaklar ise dün gece saatlerinde, Filistinli örgütlerin attığı ve Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafında etkisiz hale getirilen roketleri bahane ederek Gazze Şeridi’ne “Duvarların Koruyucusu Operasyonu” adı altında hava saldırısı düzenledi. Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan Beyt Hanun’a düzenlenen hava saldırısında 9’u çocuk 20 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Gazze’deki Filistinli örgütler, İsrail’e kolluk güçlerini Mescid-i Aksa’dan çekmesi için dün akşam saat 18:00’e kadar süre vermişti. Mısır, Katar ve Birleşmiş Milletler’in girişimlerinin sonuç vermediği, Filistinli örgütlerin “Kudüs’ün Kılıcı” adıyla ortak operasyon odası kurdukları ve İsrail’in Aşkelon kentindeki hedefleri vurdukları öğrenildi.

Gazze’de yoğunlaşan İsrail saldırılarının sürdüğü, Gazze Şeridi’nin deniz tarafından da vurulduğu öğrenilirken, El Arabiya’nın haberine göre İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ordunun üst düzey mensupları ve istihbarat yetkilileriyle toplantı gerçekleştirdi. İsrail medyası da Gazze’deki Filistinli örgütlerin üst düzey kadrolarına yönelik suikastler düzenlenebileceğini yönünde haberler geçti