Kafe-Bar Çalışanları Dayanışması: “Hürriyet Lokantası’na Yönelik Fiili ve Hukuki Süreci Başlatıyoruz”

İş yerinde 1.5 yıldır emek gaspı, mobbing ve tacize maruz kalan ve işten atılan kadın işçinin haklarını ödenmesi için Kafe-Bar Çalışanları Dayanışması’nın patrona tanıdığı 10 gün içinde işçi, kod 43’le işten atıldı.

Ağustos 2019’da lokantada aşçı olarak işe başlayan, 2021 Nisan’ına kadar Patron Ekin Can Alıcı tarafından mobbinge uğrayan ve maaşları düzenli ödenmeyen kadın işçi, patronun babası Turan Alıcı tarafından da sistematik olarak sözel ve fiziksel tacize maruz bırakılmıştı.

Tacize karşı mücadele, kadın öznelerce yürütülürken; emek gaspına dair süreci Kafe Bar Çalışanları Dayanışması üstlenmişti. Dayanışma, patron Ekin Can Alıcı’yı, içeride kalan 5300 lirayı, 8250 lira kıdem tazminatını ve 3.500 lira fazla mesai ücretini 10 gün içinde işçiye ödemesi konusunda uyarmıştı.

Kafe Bar Çalışanları Dayanışması, yaşanan bu gelişme sonrası sosyal medya hesabından Hürriyet Lokantası’na yönelik hukuki ve fiili süreci başlattıklarını duyurdu.

Patronların İşten Atmak için Kullandığı Yeni “Silah” Kod 43 Nedir?

Kod 43, işçinin, patron ya da patronun aile üyelerinden birinin “şeref ve namusuna” dokunacak sözler söylemesi veya davranışlarda bulunması, “şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda” bulunması olarak tanımlanıyor.