İktidarın Sedat Peker Krizine New York Times Yorumu: “İddiaları Hükümeti Sarsıyor

Çeteci Sedat Peker’in 2 Mayıs’tan bu yana YouTube hesabından paylaştığı 5 video, yaşadığımız coğrafyada gündemin ilk sırasına oturdu. Peker, dün gece saatlerinde de, videolarda dile getirdiği ifşaatlarla hedef aldığı isimler arasında olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile arasında arabulucu olduğu söylenen, ancak bunu reddeden “gazeteci” Hadi Özışık ile gerçekleştirdiği görüntülü görüşmeleri, kendi twitter hesabından paylaşmıştı.

Peker’in iddiaları karşısında devlet iktidarının medya görünümündeki propaganda aparatları sessizliğini korurken, New York Times (NYT) gelişmelerle ilgili bir analiz yayımladı. Fransa’da da Le Monde gazetesinde bugün yayımlanan “Les confidences d’un chef mafieux sèment le trouble en Turquie“ (Bir mafya liderinin Türkiye’de kargaşaya neden sırları) başlıklı haberde, Sedat Peker’in açıklamalarına değinildi.

NYT’de  Carlotta Gall imzasıyla yayımlanan analiz, “Organize suç örgütü patronunun iddiaları Türkiye’de hükümeti sarsıyor” başlığını taşıyor. Yazıda “İsrail’in Gazze’yi bombalaması televizyon ekranlarını doldururken milyonlarca Türkiyeli, sürgünde yaşayan bir organize suç örgütü liderinin iddialarını dinlemek için YouTube’a dikkat kesildi” ifadelerine yer verilirken, Peker’in ifşaatlarında  ‘tecavüz, uyuşturucu ticareti ve şüpheli ölüm suçlamalarıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakın yetkilileri hedef aldığı’ görüşlerine yer verildi.

Gall’in yazısında “Peker ilk olarak, Erdoğan’ın damadı ve eski bakan Berat Albayrak’ın merkezinde olduğu Pelikan adıyla bilinen grubu, daha sonra da gözden düşmüş eski içişleri bakanı Mehmet Ağar’ı hedef aldı. Ancak kısa süre sonra Peker’in ana hedefi, güçlü ve hırslı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu oldu.” ifadeleri dikkat çekerken, söz konusu açıklamalarda direkt hedef alınmasa da, Erdoğan’ın da dolaylı olarak zarar gördüğü belirtildi.

NYT analizinde ekonomik kriz ve Korona Krizi sebebiyle anketlerde oy oranı düşüşe geçen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bugünlerde ‘alışılmadık ölçüde hırpalanmış’ göründüğünü, şimdi de kimilerine göre ‘bir dönemin sonunu getirecek’, giderek dallanıp budaklanan bir skandalla karşı karşıya bulunduğu belirtildi.

Le Monde gazetesinde yer alan Marie Jègo imzalı  değerlendirmede ise, Peker’in İçişleri eski bakanı Mehmet Ağar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Hazine ve Maliye eski bakanı Berat Albayrak hakkında açıklamalarının AKP’yi tedirgin ettiği belirtildi.

Peker’in açıklamaları için “TC devletinin en yüksek temsilcileriyle ilişkisinin kirli çamaşırlarını açığa vurulması“ denilen haberde, “Eski koruyucularıyla hesaplaşıyor“ ifadeleri kullanıldı.