İktidar Kanal İstanbul Üzerinden Gerilimi Artırma Peşinde

AKP-MHP koalisyonu, artan ekonomik krizin yanı sıra, içinden çıkmakta zorlanmaya başladığı siyasi kriz nedeniyle elinde kalan az sayıdaki “enstrümandan” biri olan toplumsal gerilimi artırma yolunda. Bir süredir gündemde olan ve toplumsal muhalefetin karşı çıktığı, talan, rant ve ekolojik yıkım projesi Kanal İstanbul’a “ilk kazmanın” vurulması için devletin en tepesinden bugün 26 Haziran tarihi işaret edildi.

AKP’nin meclis grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, projeye karşı çıkan muhalefeti “…depremi tetikleyeceğinden susuzluğa yol açacağına kadar nice zırvayla engellemeye çalışanlar…” şeklinde sarf ettiği sözlerle itham etti.

Erdoğan’ın, “Adeta Kanal İstanbul’un sağında solunda iki şehir inşa edeceğiz. O iki şehirle beraber İstanbul bir başka olacak. Bir başka güzel olacak”  sözleri ise, iktidar cenahının her fırsatta iddia ettiği gibi Kanal İstanbul’un, İstanbul Boğazı’nın yetersizliği ya da güvensizliği gibi önermelerin aksine, betonlaşmayı esas alan bir emlak projesi olduğunun itirafıydı.

Parlamento’da yer alan muhalefet partileri ise Erdoğan’ın sözlerine tepki gösterdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde Kanal İstanbul projelerini durduracaklarını dile getirdi. Kılıçdaroğlu, “Eğer Kanal İstanbul’a herhangi bir ülke kredi verir ya da gelir de ihalesini alırsa iktidara geldiğimizde Allah nasip ederse biz o projeyi durduracağız, o ülke ile de aramıza mesafe koyacağız” diye konuştu.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de meclis grup toplantısındaki konuşmasında Kanal İstanbul’a değindi. Akşener, “O ranta göz diken, bu soyguna ortak olmaya heveslenen, yerli ve yabancı her kim varsa, onlara seslenmek istiyorum: Boşuna heveslenmeyin. Bu devran dönüyor. İlk seçimde bu iktidar gidiyor, bu saray sefası bitiyor. Şimdiden uyarıyorum; O kutlu gün geldiğinde, milletimiz yetkiyi verdiğinde, bir kuruş bile alamazsınız!” dedi.

İBB  Başkanı Ekrem İmamoğlu da temel atma tarihi belli olan Kanal İstanbul’daki asıl amacın kanalın sağına soluna yapılacak binalar olduğunu belirterek iktidara projeyi durdurması çağrısı yaptı.