Ankara’dan Kuzey Kıbrıs Seçimlerine Müdahale

Kuzey Kıbrıs’ta 2020 yılı Ekim ayında yapılan ikinci tur oylama sonucunda Ankara’nın da açıktan desteklediği aday Ersin Tatar’ın kazandığının açıklandığı Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine dair şaibeleri araştıran kurulun raporu açıklandı.

Araştırmacı, akademisyen, hukukçu ve uluslararası danışmanlardan oluşan kurulun raporuna göre Ankara, MİT ve Kuzey Kıbrıs’ta büyükelçilik adı altında faaliyet gösteren diplomatik misyon üzerinden seçimlere müdahale ediyor.

Gazedda Kıbrıs’ın özel haberine göre raporu hazırlayan kurul, bu kapsamda, aralarında Ersin Tatar’ın karşısındaki aday ve bir önceki Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, onun Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ, bağımsız aday ve DP Milletvekili Serdar Denktaş ile milletvekili ve gazetecilerin yer aldığı 7 kişi ile görüşmeler yaptı.

“Ankara hükümeti, dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın tekrar Cumhurbaşkanı seçilmesini istemediğini, 2020 yılının başında belli etmeye başlamıştı. Her şey, TC Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu’nun, Akıncı için 2020 yılının Ocak ayında ‘Ben böylesine dürüst olmayan bir siyasetçiyle hiç çalışmadım’ demesiyle başlamıştı. Diğer yandan Ankara hükümeti, Ersin Tatar’a verdiği desteği, Tatar’ı sürekli Ankara’ya görüşmeye çağırarak belli etmekteydi.” ifadelerinin yer aldığı raporda, “Ancak AKP eski milletvekili Mehmet Metiner’in, seçimden iki gün önce Mustafa Akıncı’ya ‘Rum ve Yunan’ yakıştırmaları yapması ve Twitter’da ‘FETÖ yöntemleri kullanıyor’ yazması bu seçimlerde daha doğrudan bir müdahalenin gelebileceğinin sinyallerini veriyordu” cümleleri dikkat çekiyor.

Raporda ayrıca, Mustafa Akıncı’nın 11 Ekim’deki ilk tur seçimlerinden önce Kuzey Kıbrıs’ta yayın yapan TV2020 kanalında canlı yayına çıkarak, seçimlerden çekilmesi yönünde tehdit edildiğini söylediği de hatırlatılıyor.

Mustafa Akıncı’nın Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ, 6 Ocak 2021’de, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, hukukçular ve araştırmacılardan oluşan ‘Raporluyoruz’ grubuna konuşarak, seçimlere bir ay kala kendini MİT mensubu olarak tanıtan kişilerle yaptığı görüşmenin detaylarını da söz konusu raporda anlattı.

Gürçağ yaptığı açıklamada, Eylül ayı başında Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığı için Ankara tarafından uygun bulunmamasının ardından, 17 Eylül 2020 tarihinde Ahmet isimli MİT temsilcisinin kendisini aradığını ve üst düzey amirleriyle görüşme konusunda kendisini davet ettiğini ifade etti. Gürçağ, kendileriyle kamuya açık bir yerde buluşmak istemesi üzerine Girne Archway Restoran’da randevulaştıklarını aktardı.

Cenk Gürçağ görüşmede söz konusu kişilere kendisinin ‘Neden buradasınız?’ diye sorması üzerine ‘Düşman kapıya dayandı. Bizim burada Türkiyeyi seven, Türkiyeye ihanet etmeyecek, Türkiye ile işbirliği yapacak kişilerin başta olmasına ihtiyacımız var. Onun için buradayız.’  cevabını aldığını söyledi.