Soma Davasında Karar: Can Gürkan’a 20 Yıl Hapis

Soma davasında karar açıklandı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a 20 yıl, Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç’e beraat, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu 12 yıl 6 ay hapis cezalarına çarptırıldı.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen katliamda yaşamını yitiren 301 madencinin ölümüyle ilgili dava haklarında verilen kararların Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından bozulması üzerine Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç’in Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılandığı davanın karar duruşması görüldü.

Duruşma öncesi yaşamını yitiren madencilerin aileleri, avukatlar, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile çok sayıda sendika ve siyasi parti yöneticileri Akhisar İstasyon Meydanı’nda bir araya gelerek, adliye önüne yürüyüş gerçekleştirdi. “Unutmadık, unutmayacağız” ve yaşamını yitiren 301 madencinin isminin yazıldığı pankart açıldı. Sık sık “Soma’nın kömürü katilleri yakacak”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak”, “Soma’yı unutma, unutturma”, “AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı.

Yürüyüş sonrası duruşmanın görüleceği salona geçildi. Duruşma kimlik tespiti ardından başladı. Mahkeme heyetinin karar vereceğini söylemesi üzerine aileler ve heyet arasında gerginlik yaşandı. Bazı aileler duruşma salonunda fenalık geçirirken, polis duruşma salonunda bariyer kurdu.

Ardından 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma katliamı davasında karar açıklandı. Yeniden görülen davada, “Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla yargılanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a 20 yıl hapis cezası verildi. Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç beraat ederken, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu ise 12 yıl 6 ay hapis cezalarına çarptırıldı.

Mahkeme Başkanına Ayakkabı Fırlatıldı

Karara avukatlar alkışlarla tepki gösterirken, aileler mahkeme heyetine ayakkabılarını fırlattı. Protestoya karşı polisler mahkeme heyetinin önüne bariyer kurdu. Burada fenalık geçiren aileler, “Adaleniz batsın”, “Tarih sizi yargılayacak” diyerek “Hesap vereceksiniz” dedi. Süren gerginliğin üzerine aile ve avukatlar salonu terk ederek, adliye önünde açıklama yaptı. Avukat ve aileler tek tek söz alarak karara ilişkin tepkilerini dile getirdi.

‘Hikayenin Sonu Mutlaka Değişecek

Dava avukatı Nergiz Tuba Aslan, “Aileler 7 yıldır adalet mücadelesini veriyor. Herkes utansın. Sermayeyi koruyan kollayan herkes bir gün hesap verecek. Bir daha katliamlar olmasın diye mücadele ettik. Bugün ki karar bundan sonraki işçi katliamlarına ferman çıkarmıştır. Utansınlar, çok öfkeliyiz. Bu davadan asla vazgeçmeyeceğiz. Bu hikayenin sonu mutlak değişecek. Bu dosyanın tek tutuklusu Selçuk Kozağıçlı’dır. Patronlar elini kolunu sallayarak dışarda gezerken, ailelerin avukatı tutuklu bulunuyor. Bozuk düzende sağlam çark düzen olmaz, ama biz bu düzeni mücadele ile bozacağız. Sonunda elbet biz kazanacağız” dedi.

‘Sorumlular Hesap Verecek

Avukat Can Atlalay da “Bu feryadın nedeni duyulan acı değil bu insanlar kendi acılarını sağaltmak için 7 yıldır adalet diye tutunamıyorlar. Kundaktaki bebek duruşma salonlarında büyüdü. Can Gürkan’a 20 yıl dediler yatarı yok. Ademle Efkan’a 12 yıl dedi yatarı yok. Haluk’a beraat dedi. Bu memlekette kimse ekmeğini kazanırken öldürülmesin diyedir davamız. Bundan sonrasını bırakmayacağız. Sorumlular hesap verecekler” diye konuştu.

Adalet Ayaklar Altında Ezildi

Herkesin safını belli ettiğini aktaran avukat Seçil Ege Değerli ise “Bu salonda bu kararı bu heyet vermedi. Çok daha yukardan verilmiş bir karardır. Bu salonda adalet 301 canla birlikte Can Gürkan’ın ayakları altında ezildi” ifadelerinde bulundu.

Avukatların ardından söz alan madenci ailelerinden Elmas Kaya, “19 yaşımda oğlumu kucağıma almıştım, beraber büyüdük. Ankara’ya bir dev oturttular yedi başlı oldu. Tek kişiye çalışır oldular, bizi evlatsız bıraktılar. Biz, bizden sonrakiler için savaşıyoruz. Adalet istiyoruz. Adaleti belki biz görmeyeceğiz ama Ankara’daki dev devrilmedikçe ne adalet ne hak olacak” sözleriyle öfkesini dile getirdi.

Adalet istediklerini ve bir daha 301’ler yaşanmasın diye mücadele ettiklerini anlatan madenci yakını Naciye Kaya, “Cumhurbaşkanı en yakınım bile olsa cezasını çekecek demişti. İşin ucu kendine dokununca sustu. Bizi her gün öldürdüler. Bu adalet kokuştu yerin altında kaldı. Biz bittik artık” dedi.

Madenci yakını Gülten Çolak da “Adaletin duvarda asılı kaldı. Torunlarımız mücadelemiz gurur duyacaklar, biz bu davanım peşini bırakmayacağız. Kararı verenler çocuklarına ne diyecek? Nasıl bir vicdan bu? Adalet kime göre işliyor? Ezilenlerin bu ülkede adaleti olmadığını bir kez daha gösterdiler” şeklinde konuştu.

Berkan Köse, “Bu kara lekeye tüm ülke şahit oldu. Bu ülkede alınteri ölüm olduğunu anladık. Sistem sermayenin yanında. Biz her zaman direneceğiz. Bu davanın arkasındayız” dedi.

‘Kararı Verenler de Burada Yargılanacak’

Maden çökmesinde oğlunu kaybeden İsmail Çolak “301’i bu mahkemede yeniden öldürdüler. Burada bir cinayete tanıklık ettiniz. Zaten adil yargılama olmadı. Sonunda da beraat kararı verecek kadar gücünü almış. Biz asla unutmadık, unutmayacağız. Biz bu mücadeleyi verirken emeğiyle geçinen insanlar katledilmesin diye mücadele ettik. Yargının olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Kararı verenler burada yargılanacak. Bir gün adalet herkese lazım olacak” diye konuştu.

Kaynak:ETHA