Suruç Anmasında Polis Tarafından Saldırıya Uğrayan Gazeteciler Eylem Gerçekleştirdi

20 Temmuz’da Suruç Katliamı’nın 6’ncı yılında gerrçekleşen polis saldırısında, polis tarafından işkence gören gazeteciler bugün Çağlayan Adliyesi’ne giderek suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusundan önce ise Adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler.

20 Temmuz’da Suruç Katliamı’nın yıl dönümünde gençlik örgütlerinin yapmak istediği eyleme polis saldırmış çok sayıda devrimci işkence ile gözaltına alınmıştı. Saldırıyı ve işkenceyi kaydeden gazeteciler de polis tarafından saldırıya uğramış ve yaralanmıştı.

“Nefes Alamıyoruz, Gazetecilik Boğulamaz” diyerek Çağlayan Adliyesi’ne gelen gazeteciler, yaşadıkları polis işkencesini anlattı. Eylemde polis tarafından yumrukla saldırıya uğrayan gazeteci Emre Orman, polislerin işkenceyi belgelemelerinin engellenmesi için kendilerine saldırdığını belirtti.

“Fatoş Erdoğan kalkanların üstüne itildi, ben yumruk yedim, birçok arkadaşımız darp edildi “

Basın açıklamasını BirGün Gazetesi muhabiri Meral Danyıldız okudu.

Basın Açıklaması Şu Şekilde;

BASINI DIŞARI ATAMAYACAKSINIZ

20 Temmuz günü Kadıköy’de gazetecilere şiddet uygulanmasının üzerinden tam 10 gün geçti. Hala bu şiddeti uygulayan kolluk kuvvetleri hakkında hiçbir işlem yapılmadı.

Emniyet Müdürlüğü’nün toplumsal olaylarda görüntü çekilmesinin engellenmesine yönelik genelgesinin ardından gazetecilere yönelik saldırıların arttığı hepimizin malumu. Bu şiddeti uygulayanların cezalandırılmaması, yeni şiddet olaylarını da beraberinde getiriyor.

Taksim’de meslektaşımız Bülent Kılınç’a şiddet uygulayan polislerin hala görevlerinin başında olması, 20 Temmuz’da gazetecilerin üzerine yönelik sistemli ve talimatlı bir saldırının olmasına neden oldu.

20 Temmuz günü Suruç katliamı anması yapan vatandaşlara kolluk kuvvetleri müdahalede bulundu. İşimizin doğası gereği yapılan bu müdahaleyi görüntüleyen, orada yaşanan olayları halka ulaştırak için çalışan biz gazetecilere yönelik te bizzat amirler tarafından verilen emirle plastik mermiler yağdırıldı.

“Basını alandan çıkartın” talimatı alan polisin bizlere yönelik saldırısını tüm Türkiye görüntülerden izledi. Bizler halkın doğru haber alması için çalışan gazetecileriz, bu saldırıların aynı zamanda toplumun haber alma hakkına yönelik olduğunu biliyoruz. Fiziken bizlere, mesleğimize, basın özgürlüğüne ve toplumun haber alma hakkına yönelik bu saldırılar karşısında gerekli cezai işlemlerin yapılmaması müdahalelerin daha da artacağı yönünde kaygılarımızı arttırmaktadır.

Burada 20 Temmuz günü biz gazetecilere saldıran, işimizi yapmamızı engelleyen ve bu talimatı verenler hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Adalet Bakanını, İçişleri Bakanını gazetecilere yönelik saldırılar konusunda cezasızlığa son vermeye, görevlerini yapmaya davet ediyoruz.

Buradan bir kez daha haykırıyoruz, basını dışarı atamayacaksınız, gerçeklerin topluma  ulaşması için var gücümüzle çalışacağız. Gazeteciliği suç gibi göstermenize izin vermeyeceğiz. Bu saldırıları yapanlar hak ettikleri cezayı alana kadar olayın takipçisi olacağız.