The Guardian: “Yangınlar Nedeniyle AKP’ye Öfke Büyüyor”

Halen Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere birçok yerde devam eden orman yangınları, The Guardian’da yayımlanan bir analizle yorumlandı. Gazetenin Türkiye Muhabiri Bethan McKernan’ın imzasıyla yayımlanan yazıda, AKP’nin yangınlara müdahalede yetersiz kaldığı gerekçesiyle eleştirildiği belirtildi ve “Hükümete öfke büyüyor” denildi.

Yazıda AKP’nin afet yönetimi konusunda zaaf gösterdiği ve hazırlıksız olduğuna, hiç yangın söndürme uçağı olmadığı konusundaki suçlamaların da altı çizildi.

Önümüzdeki hafta devam etmesi beklenen aşırı sıcakların da yangınların devam edeceği kaygısını körüklediği belirtilirken, “10 binden fazla insan hasar gören evlerine dönmeye hazırlanıyor, bazı oteller ve tatil beldeleri turizm sezonunun ortasında tahliye edildi.” ifadeleri dikkat çekti.

“Krizin boyutları netleştikçe ve halk arasındaki öfke büyüdükçe, hükümet yetkilileri yangınların çocuklar ya da PKK tarafından çıkarıldığını iddia etti” denilen yazıda, Ormancılık Politikası Uzmanı Erdoğan Atmış’ın “20 yıldır AKP yönetimi altında sürdürülen politikaların bu yıl yaşanan yangınların yayılmasına zemin oluşturduğuna ilişkin kanıtlar olduğu” yönündeki yorumuna yer verildi. Guardian’a konuşan Atmış, “Türkiye’deki ormanlar ekosistemler olarak korunmuyor ve onun yerine gelir yaratan araziler olarak görülüyor. 2020’den bu yana ormanlık alanların yüzde 6’sı artık orman [kategorisinde] değil ve turizm, maden ve enerji gibi diğer amaçlar için tahsis edildi” dedi.