11 Eylül |ABD Gizli Belge, El Kaide Video Yayımladı

Önceki gün 20. yıl dönümü olan 11 Eylül 2001 saldırıları nedeniyle ABD iç istihbarat örgütü FBI, bazı “gizli bilgiler” paylaştı. Saldırıyı gerçekleştiren cihatçı terör çetesi El Kaide ise, “öldü” iddialarının ortaya atıldığı lideri Eymen ez Zevahiri’nin görüntülerinin ve konuşmasının yer aldığı bir video yayımladı.

FBI’ın ABD Başkanı Joe Biden’ın talimatıyla paylaştığı bilgilerde, “Bu materyal, 11 Eylül 2001’deki terörist saldırılarla ilgili bazı belgelerin gizliliğinin kaldırılmasıyla ilgili olarak (ABD Başkanı Joe Biden tarafından) 3 Eylül 2021’de imzalanan yürütme emrine karşılık olarak yayımlanıyor.…” ifadelerine yer verilirken, Ömer el Bayumi isimli Suudi Arabistan pasaportlu kişinin istihbarat ajanı olduğundan söz ediliyor. Los Angeles’ta öğrenci olan Ömer el Bayumi’nin, 11 Eylül saldırılarının gerçekleştiği dönem El Kaide lideri olan Usame bin Bin Ladin’i ile ailesini tanıdığı ve onlarla iletişimini sürdürdüğü iddia edilen Usame Bassnan ile temas kurduğu belirtiliyor. Ancak söz konusu FBI belgesinde, 11 Eylül saldırılarında yaşamını yitirenlerin yakınlarının işaret ettiği gibi, Suudi Arabistan devletinin saldırılardaki dahline dair somut bir veri sunulmuyor.

Öte yandan 11 Eylül’ü gerçekleştiren cihatçı terör çetesi El Kaide de saldırıların 20. yıl dönümünde bir video paylaştı. “Kudüs Asla Yahudileştirilmeyecek”  başlıklı 60 dakikalık videoda, El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri, 11 Eylül saldırılarını gerçekleştiren 19 El Kaide üyesinden övgüyle söz ediyor.

Cihatçı terör çetelerinin takip eden SITE Intelligence Group’un haberine göre, ABD ordusunun 20 yılın ardından Afganistan’dan çekilmesine de değinen ez Zevahiri, 1 saati aşan konuşmasında Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesinden bahsetmedi. Zevahiri, El Kaide bağlantılı Hurras ed Din’in 1 Ocak 2021’de Suriye’nin Rakka şehrinde Rus birliklerine yönelik saldırısından da övgüyle söz etti. Eymen ez Zevahiri’nin 2020 sonların “eceliyle” öldüğü yönünde söylentiler yayılmıştı. El Kaide’nin videoyu bu söylentilere cevaben de yayımladığı sanılıyor. SITE Direktörü Rita Katz ise, “Yine de ölmüş olabilir. Ama bu durumda Ocak 2021 veya sonrasında bir tarihte olması lazım.” değerlendirmesinde bulundu.