İTÜ Rektörlüğü Kadın Öğrenci Yurduna “Pencereden Girerek” El Koydu

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü, boşaltılmasını istediği İTÜ Geliştirme Vakfı’na ait kadın öğrenci yurduna “pencereden girerek” el koydu. İTÜ Geliştirme Vakfı’na ait Zeynep Birkan Kadın Öğrenci Yurdu’na 11 Eylül’de el konulduğu öğrenildi.

Medyascope’dan Sema Kızılarslan’ın haberine göre, yurtları işleten ARI Kültürel Sosyal ve Sağlık Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lerzan Özkale, rektörlüğün mahkeme kararını hiçe saydığını söyledi. Rektörlük ise ARI Kültürel A.Ş.’yi kira süresi ve sözleşmesi dolmasına rağmen İTÜ yurtlarını işgal etmekle suçladı.

ARI Kültürel Sosyal ve Sağlık Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lerzan Özkale rektörlüğün yurda “el koymasına” dair “Elimizde tedbir kararı olmasına rağmen rektörlük, Sarıyer Kaymakamlığı’na bir yazı yazdırarak yurdun arka camından içeri zorla girdi. 49 yıllık irtifak hakkının tescil edilmesini istedik. Rektörlük, mahkeme kararını hiçe sayarak, biz kapıyı açmadığımız için arka camdan kolluk kuvvetleriyle gelerek zorla girdi. Biz kapıyı, karara dayanarak açmıyoruz. Tedbir kararına göre, ‘mahkeme sonuçlanana kadar bu taşınmazlar ile ilgili bir değişiklik yapılamaz’ deniyor. Biz bu hakkımıza dayanarak kapıyı açmadık. Biz işlettiğimiz bu yurtta özel eşyaların olduğu odalara girmezken rektörlük ekiplerinin girmesine müsaade etmedik. Biz kapıyı, ihtiyati tedbir kararına dayanarak ve öğrencilerimizin özel eşyalarını koruma amacıyla açmadık. Bu temel haklara aykırı bir şey ama gelen heyete bunu anlatamadık. Kaymakamlık, ‘Yurda girebilirsiniz’ diyerek mahkeme kararını tanımamış oldu ” açıklamasında bulundu.

Özkale, rektörlük heyetinin dört saat içerde kaldığını, hiçbir belge ve bilgi vermeksizin yurdun anahtarını değiştirerek ayrıldığını belirtti.