Sınav Koleji’de 12 Yaşındaki 2 Öğrencinin Notlaşması “Genel Ahlaka(!)” Aykırı Bulundu

Mardin’de Kızıltepe Sınav Koleji’nde 7’nci sınıf öğrencisi iki çocuğun notlaşması okul yönetimi tarafından “genel ahlaka aykırı” bulundu, iki öğrenci de okuldan atıldı.

12 yaşındaki çocukların, “97 defa doğum yapan bir kadına” dair okudukları haber üzerine kendi aralarında notlaşmaları nedeniyle aileleri okula çağrıldı ve çocuklarının “okulun genel ahlaki (!) kurallarına” ters davrandıkları söylendi.

Çocuklardan birinin ebeveyni olan Klinik Psikolog Mehmet Karaaslan, Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal ile konuşarak müdür Abidin Aslan ile konuşmasını aktardı. Karaaslan, çocukların aralarında geçen kağıt üzerindeki yazışmanın yaşları gereği normal olduğunu, yazışma içeriğinin “genel ahlaki kurallara” aykırı olmadığını kaydetti.

Çocukların aralarındaki yazışmanın öğretmenleri tarafından alınmasının ve fotoğraflanmasının da hukuki olmadığını kaydeden Karaaslan, “Çocukları yanlarına çağırmışlar. Psikolog gözetimi yok, pedagog yok. Psiko-sosyal destek ve krize müdahale yönetmeliğine göre de hareket edilmemiş. Çocuğa, ‘Sen bize durumu anlat, sana bir şey yapmayacağız’ demişler. Çocuklar da olduğu gibi anlatmış. Bunun üzerine nihai karar vermişler” dedi.

Okulun Rehber öğretmeniyle de görüştüğünü ancak sonuç alamadığını vurgulayan Karaaslan, rehber öğretmenin “Okulun ahlaki değerlerini nasıl göz ardı edeyim. Bu çocukları göndermezsem aileler bu duruma tepki gösterecek” dediğini söyledi. “Hangi ahlaki değerler” diye soran Karaaslan, “Bu yaş grubundaki çocuklar meraklı oluyor. Bu çocukların cinsel eğitim dersleri almaları gerekiyor. Bilgilendirilmeleri aydınlatılmaları gerekiyor bastırılmaları değil” ifadelerini kullandı.

Müdürle görüşmesi sırasında olayın üzerine gideceğini söylemesi üzerine Okul Müdürü Abidin Aslan’ın kendisine “Farklı bir kimliğimle bunun hesabını sorarım” diyerek tehditte bulunduğunu söyleyen Karaaslan, baskı nedeniyle ailelerin çocuklarını başka okula kaydettiğini söyledi.

Konuya dair Mezopotamya Ajansı’nın ulaştığı Okul Müdürü Abidin Aslan, olayı “basit bir nakil işlemi” olarak niteledi. Konunun haber yapılmamasını isteyen Aslan, “Biz bir yazı göndereceğiz. Rahat olun, bir haber hazırlayıp, göndereceğiz” dedi.