Yaşamsal Hakları Gasp Edilen Trans Tutsak Esra Arıkan Açlık Eyleminin 20. Gününde

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutulan Esra Arıkan, uzun zamandır hapishane yönetiminin baskılarıyla karşı karşıya. arıkan’ın bu sefer boncuk yapıp satması engelleniyor. Esra, tek ekonomik kazancı engellendiği için 4 Ekim tarihinde açlık eylemine başladı.

Esra Arıkan trans kimliğini kabullenmeyen ve reddeden ailesi tarafından destek görmediği için, kişisel ihtiyaçlarını hapishanede yaptığı el işi ürünlerin satışıyla karşılayabiliyor. Arıkan, kantinden tedarik edemediği için kendisine kargoyla gönderilen boncuklarla bu ürünleri üretip satma imkanı bulabiliyor.

Arıkan’a; boncuk, boncuk ipi, fermuar, sünger, astar ve kadife kumaş gibi ürünleri kantine getirmeyeceklerini bildiren hapishane yönetimi kendisinin de bu ihtiyaçlarını kargoyla getirtmesine izin vermeyeceklerini söylemeleri ve bu eylemlerinden geri adım atmamaları üzerine 20 gün önce açlık eylemine başladı.

Son olarak 21 Ekim Perşembe günü vasisi ile görüşen Esra Arıkan, açlık eyleminin devam ettiğini ve insanların dayanışmasını beklediğini söyledi.

Esra Arıkan, açlık eylemini bitirmek için taleplerine ek olarak hapishanede hobi odası kurulmasını, hobi odasında gemi, kafes, saat, pano, tablo, maketler, duvar gece lambaları, ahşap işçiliği, boyama gibi, tutsakların kendilerini geliştirebilecekleri faaliyetlerinin de başlatılmasını talep ediyor.

Simit, poğaça, açma, lavaş, mevsimlik meyveler ve dış kantin biriminin de kurulmasını isteyen Arıkan bu taleplerini de açlık eylemine başlamadan bir haftadan uzun bir süre önce yönetime de bildirmiş ancak talepleri yerine getirilmediği için açlık eylemine başlamak zorunda kaldığını aktardı

Trans tutsak Esra Arıkan açlık eylemine başladığı günden beri 4 kilo kaybetti.

Arıkan daha önce de cinsiyet uyum ameliyatından sonra hastaneye sevkinin engellenmesi ve tutsaklara verilen yemeklerin sağlıksız olmasından dolayı açlık eylemi gerçekleştirmiş ve kazanımla sonuçlandırmıştı.