Patnos L Tipi Hapishanesinde Tutsaklara İçme Suyu Olarak Kanalizasyon Suyu Verildi

Hapishanelerde yaşanan ihlallere dönük çok sayıda başvuru aldıklarını kaydeden TUHAY-DER Van Şube Eşbaşkanı Kudret Temel, Patnos L Tipi Hapishanesinde içme suyu olarak tutsaklara kanalizasyon suyunun verildiğini, tek kişilik yemeğin dört tutsak arasında bölüştürüldüğünü aktardı. İnsan hakları ve sivil toplum örgütlerinin rapor haline getirdiği ihlallerin başında sürgün, çıplak arama, temel ihtiyaçların giderilmemesi, koğuş baskınları, süngerli oda işkencesi, tedavi hakkının engellenmesi ve kamuoyunda “infaz yakma” olarak bilinen uygulamalar geliyor. Van F Tipi ve Patnos L Tipi Hapishanelerinde bulunan tutsakların ailelerinin son dönemde başvurularının arttığını söyleyen Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Van Şube Eşbaşkanı Kudret Temel, cezaevlerinin tecrit alanlarına dönüştüğünü vurguladı.

Tutsakların maruz kaldığı ihlallere ilişkin derneklerine son dönemde yapılan başvuruların arttığını söyleyen Kudret, cezaevlerinde tutsaklara yönelik hukuksuzluğun her alanda sürdüğünü belirti. Tutsakların temel hak ve özgürlüklerinin hapishane idaresi tarafından  “keyfi bir şekilde” engellendiğine dikkat çeken Kudret, “Temel ihtiyaçlarından dahil sosyal aktivitelerine de müdahale söz konusu. Hiçbir yasal dayanağı olmayan uygulamaları kabul etmeyen tutsaklar işkence görmeye, sürgün edilmeyle karşı karşıya bırakılıyor” diye ekledi. 

 Pandeminin bahane edilerek tutsakların tecrit edildiğini vurgulayan Kudret, idarenin ve görevlilerin mevcut yasaları uygulamadığını dile getirdi. Kudret, “Birçok tutsağa ağırlaştırılmış ceza verilmiş durumda. Dört duvar içinde bir yaşam sürdürmek zorunda olan tutsakların kitap, dergi ve gazeteye erişim gibi en temel hakları dahi engelleniyor. Verilen mevcut ceza söz konusu uygulamalarla daha da ağırlaştırılarak sürdürülüyor. Bunun uluslararası yasalarda, Türkiye yasalarında hiçbir hukuki karşılığı yok” dedi.

“Patnos L Tipi Hapishanesinde içme suyu olarak tutsaklara kanalizasyon suyunun verildiğini, tek kişilik yemeğin dört tutsak arasında bölüştürüldüğünü” aktaran Kudret, “Hapishanede hiçbir hijyen kuralına dikkat edilmiyor. Mevcut tutsak sayısı kapasiteyi aşmış durumda. Kantinde bulunan temel ihtiyaçlar tutsaklara pahalı veriliyor.  Bu insanlık dışı muameleden bir an önce vazgeçilmesini istiyoruz” diyerek konuşmasını bitirdi.