“Üzgün Olmaktansa Öfkeli Olmayı Yeğlerim”

Sayı 1, Mayıs 2012

Derbent halkı üzgündü. MESA Evleri yapıldığı için üzgündü, tapusu olan komşuları evlerini sattığı için üzgündü, tapu belasıyla senelerdir uğraştığı için üzgündü.

Şimdi Derbent halkı öfkeli. Evlerini gece yarısı gizlice boşaltan komşularına öfkeli, haince planlarla mahallerini satın almaya çalışan şirkete öfkeli, coplar ve gaz bombalarıyla, panzerlerle saldıran polislere öfkeli; kentsel dönüşümle mahallelerini, senelerdir sürdürdükleri dayanışmayı yok edip, yoksulları daha da yoksullaştıracak zenginlerin daha çok para kazanmasını sağlayacak projelere öfkeli. Derbent halkı üzgünlüğünü geride bırakıp öfkelendi ve saldırılara karşı direndi. Şimdi ise gözaltı terörü ile bastırılmak isteniyor.

Peki derbentte neler olmuştu?

Gece yarısı Evler Boşaltılmıştı

Derbent halkı gece 03.00 sularında nakliyat kamyonlarının sesleriyle uyanmıştı. Yıllardır beraber aynı sokakları paylaştıkları komşuları evlerini şirketlere satmış, gizlice mahallerini terk ediyorlardı. Derbent halkı evler boşalırsa; boşalan evlerin birer birer yıkılacağını, mahalleye şirketin yavaş yavaş gireceğini biliyordu. Bu yüzden evlerini satan komşularına öfkelendiler, nakliyat kamyonlarının mahalleye girmesine izin vermeyip, evlerin boşalmasına engel olmaya çalıştılar. Evlerin planlandığı gibi, gece sessiz sedasız boşaltılamaması üzerine devreye kolluk kuvvetleri girdi. Gece yarısı mahalle girişinde hazır bekleyen 1000’e yakın çevik kuvvet polisi Derbent halkına gaz bombalarıyla, coplarla ve panzerlerle saldırdı.

Seslerini duyurmak isteyen Derbent halkı, daha çok gençlerin oluşturduğu gruplar, polisin giremediği ormanlık araziyi kullanarak Sarıyer-Maslak arasındaki Büyükdere Caddesi’ne çıkarak bu yolu trafiğe kapadılar. Gece yarısı başlayan çatışmalar öğlen saatlerine kadar sürmüş, derbent halkı; kolluk kuvvetlerine, evlerini satanlara ve şirkete geçit vermemişti.

Derbent Patronların Gözdesi

Derbent halkı 1950’li yıllarda bölgeye yerleşmiş ve gecekonduları yapmaya başlamıştı. İş sahalarına yakın olduğu için yerleştikleri bu bölgenin sonradan bu kadar değerlenip patronların iştahını kabartan bir yer olabileceğini nereden bilebilirlerdi ki? Mahallenin yakınından Maslak, Sarıyer yolu geçmesi, metronun gelmesi ve lüks Mesa evlerinin yapılması, mahallenin sosyal durumuna ters bir şekilde değerlenmesine neden oldu.

Yüzlerce insanın yerleşip, yaşamlarını devam ettirdikleri Derbent Mahallesi’ne 1988 yılında Tapu Tahsis belgeleri dağıtılmış ama çoğu mahalleli parası olmadığı için tapularını alamamıştı. Şimdi ise tapularını alabilenler, şirketlerin kandırmacasıyla mahallelerini satıp, fırsat olarak gördükleri bu projeyle sınıf atlamak istiyorlar.

Derbent Halkının Birliği, Patronları Korkutuyor

Derbent halkının ortak noktası, aynı bölgeden göç etmeleri veya aynı inanca sahip olmaları değil. Mahallede Karadeniz, Sivas, Erzincan, Şırnak gibi çok farklı bölgelerden gelmiş, farklı kültür ve inançlara sahip insanlar senelerdir beraber yaşıyorlar. Beraberlikleri de sadece mahalle ile sınırlı değil; birçoğu aynı zamanda mahalleye yakın olan iş sahalarında, iş yerlerinde beraber çalışıyorlar.

Derbent halkı mahallelerinin yanı başına dikilen MESA Evleri yapıldığında üzülmüştü, ama şimdi talancı şirketlere, yalancı politikacılara karşı öfkeliler. Bu yüzden birliklerinin bozulmaması için örgütlü hareket ediyorlar. Kurdukları mahalle derneği ve kooperatifinde mahallerini, yaşamlarını savunmak için ortak kararlar alıyor, birlikte hareket ediyorlar.

Gece yarısı saldırısı sırasında evlerini boşaltıp kaçan komşularının boşalan evlerine, mahallede ihtiyacı olan insanları yerleştiriyorlar, hatta kiracı durumundaki insanları bu evlere yerleştirip şirkete karşı mahallelerinin direncini arttırıyorlar.

Derbent Gözaltı Terörü İle Bastırılmak, Korkutulmak İsteniyor

Derbent’te sabah 05.00 sularında özel hareket polisleriyle gerçekleştirilen operasyonda Derbent Mahalle Derneği ve kooperatifine baskınlar düzenlenmiş. 30’a yakın kişi gözaltına alınmıştı. Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, “Derbent Mahallesi’ndeki bazı vatandaşların evlerini inşaat şirketlerine verdikleri için tehdit edildiği iddiası” üzerine operasyonu başlattığı ileri sürülmüştü. Operasyon Çalık grubuna ait ATV kanalında ise arazi mafyalarına yönelik operasyon şeklinde yansıtılmıştı.

Meydan Gazetesi Sayı 1, Mayıs 2012

Paylaşın