1886'dan Bu Yana Meydanlar Hala Bizim

Sayı 10, Haziran 2013

Devlet, 2013 1 Mayıs’ında Taksim’i üç sene önce olduğu gibi yine işçilere, emekçilere ve devrimcilere kapatmıştı. İstanbul Valisi, İçişleri Bakanı ve Başbakan halen devam eden Taksim Yayalaştırma Projesi’ni bahane ederek, Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs kutlamalarına yasakladıklarının açıklamasını yapmışlar, 1 Mayıs günü bir araya gelmeleri engellemek için de metro, metrobüs ve vapur seferlerini OHAL ilan ederek iptal etmişler, ancak yasağa rağmen 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlamak isteyen yüzlerce insan Şişli ve Beşiktaş’ta bir araya gelmişti.

Polis, her iki koldan gerçekleşen yürüyüşleri engellemeye çalışarak gaz bombaları, tazyikli su ve plastik mermilerle saldırmış, aralıksız atılan gaz bombaları, sürekli sıkılan tazyikli su ve sıkılan plastik mermilerle onlarca kişi yaralanmıştı. Kolluk kuvvetleri ve eylemciler arasında süren çatışmalar, İstanbul’un farklı semtlerinde tüm gün boyunca devam etmişti.

Yaralılar için çağrılan ambulansların gelmesini bile engelleyen polis, Şişli’de bulunan DİSK Genel Merkezi’nin sokağını ve çıkışlarını kapatarak DİSK’i abluka altına almış ve bina içine de gaz bombalarıyla saldırmıştı. Polis 1 Mayıs günü, binaların içine, camları açık evlerin içine, dükkânlara, hastanelere aralıksız gaz bombaları atarak, 1 Mayıs’ı devlet terörüne çevirmişti.

Polisin gün boyu sürdürdüğü bu devlet terörü sonucunda ise onlarca kişi yaralanırken, 72 kişi de gözaltına alınmıştı. 17 yaşındaki Dilan Alp ve Meral Dönmez kafasına isabet eden gaz bombasıyla ölümden dönmüş, İbrahim Akal ise gözüne isabet eden gaz bombasıyla tek gözünü kaybetmişti. Devlet, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyenleri “marjinal” gruplar olarak yaftalayarak kendi yarattığı terörün üstünü örtmeye çalıştı. 1 Mayıs’tan bu yana Taksim’de yapılan tüm açıklamalara gaz bombalarıyla saldıran polis Taksim’i TOMA’lar ve barikatlarla çevirerek, terörünü halen sürdürüyor. Ancak devletin terörüne rağmen, 1886′da 5 anarşist yoldaşımızın yaktığı ateş, her yıl 1 Mayıs’larda meydanlarda büyümeye devam edecek. Meydanlarsa, ezilenlerin öfkesiyle atılan her gaz bombasına, sıkılan tazyikli suya, plastik mermiye, gözaltılara ve yasaklara rağmen yaşam bulacak.

Meydan Gazetesi Sayı 10, Haziran 2013

Paylaşın