İsveç’te Göçmenler İsyan Ediyor

Sayı 10, Haziran 2013

İsveç’in başkenti Stockholm’ün kenar semtlerinden Husby'de 69 yaşındaki bir göçmenin polis tarafından katledilmesinden sonra bölgede yaşayan göçmenler ayaklandı.

11 bin nüfuslu semtin yüzde 80'ini oluşturan göçmenler, araçları ateşe vererek başladıkları isyana bir yenisini daha ekleyerek Jakobsberg Polis Karakolu’na saldırdılar. Karakola molotoflarla saldıran göçmenlere karşı bölgeye çok sayıda çevik kuvvet ekibi gönderildi.

Başbakan Fredrik Reinfeld, saldırıyı kınayarak “Bazı gençler, şiddete başvurarak toplumu ve sistemi değiştirebileceklerini sanıyorlar. Onlara çok net bir mesaj vermek istiyorum. Yaptığınıza müsamaha edilmeyecek, şiddetin hâkim olmasına izin verilmeyecektir. Şimdi bölgedeki herkese sesleniyorum. Olayların bir an önce durması için anne ve babalar, bölge halkı hep birlikte polise yardımcı olmalıdır” dedi.

Ancak özellikle Avrupa’da yeni sağ dalga, aşırı milliyetçi hükümetler yaratırken, ekonomik krizler, yoksulluk ve açlık tehdidiyle topraklarından edilenlere karşı faşist saldırılar da gün geçtikçe artıyor.

Devletlerin göçmenler üzerindeki baskısı medya tarafından da kasıtlı olarak görmezden geliniyor ve sanki göçmenler ortaya çıkan “şiddet”in asıl kaynağıymış gibi gösterilmeye çalışılıyor.

Meydan Gazetesi Sayı 10, Haziran 2013

Paylaşın