Meslek Liseliysen Sömürülürsün, Öldürülürsün

Sayı 12, Ağustos 2013

Meslek liseleri, stajyerlik adı altında çocuk emek sömürüsünü daha da artırıyor,

Eğitim-Sen’in, SBS sonuçlarının açıklanmasından sonra açıkta kalan binlerce öğrenciye seçenek olarak sunulan meslek liseleri ile ilgili olarak hazırladığı raporda “eğitim ve öğretimle meslek edinilmesi amaçlanan ve piyasadaki ara eleman ihtiyacını karşılamaya dönük tasarlanmış olan meslek liselerinin mevcut durumları itibariyle çocuk emeğinin daha çok sömürülmesinin yolunu açtığı” vurgulanıyor.

Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube’den Mustafa Özcan ve Murat A. Tamer’in imzasını taşıyan raporda, ilgili kanunlarda yapılan çeşitli değişikliklerle, stajyer olma yaşının düşürüldüğü, işletmelerde 10 kişiye bir stajyer üst sınırının kaldırıldığı ve her işletmeye dilediği kadar stajyer çalıştırabilme imkanı sağlandığı hatırlatılarak, bu durumun neredeyse bedava emek haline getirilen öğrencilerin sömürüsünü yasal dayanağa kavuşturmuş olmasına yer veriliyor.

Okulların açılmasına sayılı günler kala, İngiltere’de bir bankada stajyer olarak çalışan Moritz Erhardt isimli bir Alman öğrencinin, sabah 6’ya kadar süren sürekli mesainin yoğunluğu yüzünden yaşamını yitirmesi, eğitimin ismi milli olsa da sömürünün küresel olduğunu bir kez daha göstermiş oluyor. Aynı bankada çalışan bir başka stajyer ise, hemen her gün ertesi sabahlara kadar çalıştırıldıklarını, taksiyle eve gönderilip duş aldıktan sonra işlerinin başında olmalarının istendiğini söyleyerek durumun vehametini gözler önüne koyuyor.

Meydan Gazetesi Sayı 12, Ağustos 2013

Paylaşın