Gülsuyu’nda Polis, Çete Saldırısı Sürüyor

Sayı 13, Ekim 2013

"Doğdum işte babacığım / Sarp, yamaçları yollarında kara kışın, / Doğdum işte onurumuzun kondusunda. / Büyüdüm işte babacığım, / Sen yüzümü göremesende, / Ben sesini duyamasamda, Kavganın yollarında sırt sırta yürüyemesekte, / Büyüdüm işte babacığım… / Diyordun ya hani: “Doğdun işte Hasan Ferit / Sen bir emekçi çocuğusun, / Haklı davanda diren sende. / Kararlı ve keskin ol, /Onurlu mücadelenle, / Sonuna kadar diren…” / Doğdum büyüdüm ben, /Kavgayı sokaklarda gördüm ben, / Direndim yeri geldi düştüm ben, / Onurlu mücadelemizde / Bende senin yanındayım babacığım…"

Gülsuyu Mahallesi’nde Çetelerin Saldırısı Sürüyor

İstanbul’un Maltepe ilçesine bağlı Gülsuyu Mahallesi’nde, çetecilerin mahalle halkına ve devrimcilere yönelik saldırısı sürüyor. Kentsel dönüşümün, yani rantsal dönüşümün, önemli mahallelerinden olan Gülsuyu’nda, polis-çete işbirliğiyle, çetelerin saldırısı daha da arttı.

Uyuşturucu ve fuhuş gibi işlerle kazanılan kolay paranın cazibesini kullanarak, mahallenin gençlerini çeteye çekmek isteyen çetecilerle devrimciler arasındaki gerilim, senelerdir sürmekteydi. Şimdilerde bu gerilimin artmasının en önemli etkeni ise, çetelerin, Gülsuyu’nda kentsel dönüşüm projelerinin yarattığı ranttan nasiplenmek istemesi. Polis ve çetelerin işbirliği ile kentsel dönüşüme direnecek olan Gülsuyu halkının örgütlülüğü, şimdiden kırılmak isteniyor. Yarın Gülsuyu ihalesini hangi büyük inşaat şirketine çıktığını göreceğiz, dev site kentleri yapmaya talip olan bu şirket belli olunca, çetelerin de hangi patrona çalıştıkları belli olacak.

Aylardır Süren Saldırıların Hedefinde Mahalleliler Var

Önceki haftalarda çetelere karşı kampanya düzenleyen mahallelilere saldırılmış, saldırı ardından Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin yaptığı yürüyüşe de çeteler saldırmıştı. Çeteler, 28 Eylül gecesi ise Halk Cephesi tarafından uyuşturucuya ve yozlaşmaya karşı yapılan yürüyüşe de saldırdı. Gülsuyu Son Durak’tan Fatma Hanım Parkı’na yapılan yürüyüş sırasında çeteler, yürüyüşçülerin üzerine ateş açtı. Çetelerin saldırısına taşlarla karşılık veren topluluk, yürüyüşünü sürdürdü. Çetelerin süren yürüyüşe yaptığı diğer saldırı sonucunda Halk Cepheli Hasan Ferit Gedik ve Gökhan Aktaş ağır yaralandı; Semiha Ateş, Yalçın İleri, Abdullah Kıyat isimli üç Halk Cepheli ise yaralandı.

Mahalleliler Saldırılara Rağmen Sokaklarda

Mahalleliler silahlı saldırı sonucunda yaralananları hastaneye götürürken, mahalle güvenliği için de mahalle giriş çıkışlarını barikatlarla kapattılar. Barikatlarda ve sokaklarda, sabaha kadar nöbet tuttular.

Hastanenin Yoğun Bakım Ünitesine Kıyafet Değiştirerek Giren Polisler, Delileri Çalarken Yakalandı

Kafasına üç, boynuna bir kurşun isabet eden 21 yaşındaki Hasan Ferit Gedik, arkadaşları tarafından Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Gökhan Aktaş’ın ise kafasına bir kurşun isabet etti. Durumu ağır olan devrimciler için beklemeye başlayan arkadaşları, biri “teknisyen” kıyafetli üç kişiyi, yoğun bakım ünitesinde bulunan Hasan Ferit’in odasına girmek isterken gördü. Şahıstan şüphelenen Halk Cepheliler kimlik sorunca, şahsın sivil polis olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine Halk Cepheliler ellerinde poşetler bulunan polislerden, poşetleri vermelerini istedi. Polisler poşetleri vermeyi reddederek kendilerini bir odaya kilitlediler. Hastane doktorlarının da durumu fark etmesiyle birlikte, çok sayıda çevik kuvvet polisi yoğun bakım ünitesine girdi ve devrimcileri tartaklayarak dışarıya çıkardı. Polis bu sırada Barış Önal’ı da gözaltına aldı. Savcılık tarafından ifadesi alınan Barış, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Sonrasında hastanede bulunan polislerin ellerindeki poşetler ve tüm MOBESE kayıtları ise kaybedildi.

Polisten Çetelere Göstermelik Operasyon

1 Ekim sabahı polis, şafak operasyonuyla mahalleye bir baskın düzenledi. Baskında 22 kişi gözaltına alındı. Operasyona tanık olan mahalleliler, gözaltına alınanların hiçbirinin çetenin bilinen üyesi olmadığını, operasyonların oluşacak tepkileri azaltma operasyonu olduğunu söylediler. Silahlı saldırıyı gerçekleştirenlerin bilinmesine rağmen, devrimcilerin tutuklandığını belirtti. Çetelerin silahları ise, Tuzla sahilinde bulundu. Bulunan silahların, saldırıda kullanıldığı şüpheli!

Ferit Gedik Yaşamını Yitirdi

Hasan Ferit, çetelerin silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. Hasan Ferit’in sırtında iki, boynunda iki ve yüzüyle alında birer olmak üzere, toplam altı ayrı kurşunla vurulduğu tespit edildi. Ayrıca boynunda çok sayıda yara ve kafatasında çok sayıda kemik kırığı saptandı. Bu, çetecilerin ağır silahlarla ve hedef gözeterek ateş açtığını gösteriyor.

Özellikle Temmuz ayı ortalarından bu yana silahlı çeteler saldırılarını daha da arttırdı. Şu ana kadar çok sayıda devrimci ateşli silahlarla yaralandı. Hükümet ise halen sessizliğini koruyor. Aylardır süren eylemlere rağmen saldırılar kınanmadığı gibi, önlemek amacıyla da hiçbir tedbir alınmadı. Çünkü her şey gösteriyor ki, tüm bu saldırıların tek sorumlusu devlet, onun katil polisi ve faşist tetikçileridir.

Ferit Gedik’in Cenazesi Armutlu Mahallesi’nin, Ailesinin ve Yoldaşlarının Israrlı Duruşuyla Armutlu’dan Çıkarıldı. Önce Gülsuyu’na sonraysa Gazi Mahallesi’ne Götürüldü.

Ferit’in Armutlu Cemevi’nde bulunan cenazesi ailesinin ve arkadaşlarının isteği üzerine, Ferit’in Gülsuyu’nda vuruldu yere götürülüp orada anma yapıldıktan sonra da gömülmek üzere Gazi Mezarlığı’na götürülmek istendi. Armutlu Cemevi’nden kaldırılan cenaze, Armutlu çıkışında polis tarafından durduruldu ve cenazenin Gülsuyu’na gitmesi engellendi. Polis, cenazenin doğrudan Gazi Mahallesi’ne götürülerek, sessiz sedasız gömülmesini istiyordu. Ablukayı kabul etmeyen Armutlu halkı mahalle çıkışında oturma eylemi başlattı ve eylemi iki gün boyunca sürdürdü. Gülsuyu, Armutlu ve Gazi mahallelerinde yapılan yürüyüşlerin artması ve birçok insanın destek olmak için Armutlu’ya gelmesiyle, Valilik ablukayı kaldırmak zorunda kaldı. Polis ablukasının kaldırılmasının ardından Hasan Ferit Gedik’in cenazesi Gülsuyu Mahallesi’ne getirildi. Gülsuyu Heykel Meydanı’nın isminin Hasan Ferit Gedik Meydanı olarak değiştirilmesinin ardından, Ferit’in çeteciler tarafından vurulduğu yere yüründü. Saygı duruşu ve okunan marşların ardından Ferit’in cenazesi, Gazi Mezarlığı’na götürülerek defnedildi.

Furkan Çelik

Meydan Gazetesi Sayı 13, Ekim 2013

Paylaşın