Karakolda Tacize, Tecavüze, İşkenceye Karşı Kadınlar Sokakta

Sayı 13, Ekim 2013

Anarşist Kadınlar’ın çağrısıyla bir araya gelen farklı kadın kurumları, karakolda tacize, tecavüze, işkenceye karşı bir eylem gerçekleştirdi. 28 Eylül Cumartesi günü Kadıköy Boğa Heykeli önünde toplanan kadınlar, “Karakolda Tacize Tecavüze Karşı Sokağa” pankartıyla “tacizci karakol” olarak bilinen Kadıköy İskele Karakolu önüne yürüdüler.

Yol boyunca “Tecavüzcü Polis Hesap Verecek”, “Kadınlar Sokağa, Hesap Sormaya”, “Yaşasın Kadın Dayanışması”, “Kadınlar sokakta, öfkeyle isyanda”, “Direnen kadınlar özgürleşiyor”, “Nerede: Karakolda, Ne var: Tecavüz, Faili kim: Polis!” sloganlarıyla yürüyen kadınlar, karakol önüne geldiklerinde polis barikatları ile karşılaştı. Polisin, Kadıköy’de Ahmet Atakan için düzenlenen eylemde gözaltına aldığı kadınları taciz ettiği karakolu “korumak isteyen” polisler, TOMA’larıyla, kalkanlarıyla, barikatlarıyla karakol önünü tamamen kapatmışlardı.

Barikatlar önünde bir basın açıklaması gerçekleştiren kadınlar, doğdukları andan itibaren erkek iktidarın baskısı altında yaşamak zorunda kaldıklarında, ama buna rağmen bir araya gelerek bu baskıya karşı direndiklerine vurgu yaparak “Ne erkek devletin yasalarının bizi korumasını bekledik ne de yasalarına güvendik” dedi.

Reyhan Topal’ın bir sene önce Kağıthane Asayiş Büro Amirliği’nde üç polisin tecavüzüne uğradığını, geçtiğimiz Temmuz ayında ise aynı polislerden birinin tecavüzü sonrasında hamile kaldığına; Elif Kaya, Ezgi Özmen, Eylem Karadağ Taksim Gezi Direnişi sonrasında gözaltına alınan birçok kadının cinsel işkenceye maruz kaldığına değinilen açıklamada, “Bizleri ne devletin tacizci polisi, ne tecavüzcüyü koruyan yasaları susturabilir. Reyhan gibi, Eylem gibi, Ezgi gibi, Elif ve daha birçok kadın arkadaşımız gibi bizler polisin tacizinin, tecavüzünün, işkencesinin ardından korkmuyoruz, susmuyoruz, utanmıyoruz! Erkek egemen iktidara karşı yalnız değil, omuz omuza direniyoruz.” denildi.

Basın açıklaması sonrasında söz alan Reyhan Topal, 1 yıl önce üç polisin, geçen Temmuz ayında ise biri polis iki kişinin tecavüzü sonrasında yaşadıklarını paylaştı. Polisin tecavüzü sonrasında hamile kalan Reyhan Topal, “Ne tuhaf ki, o gün karakolun kameraları çalışmıyormuş. Ne tuhaf ki, Kağıthane doktoru beni görmeden ‘sağlam’ raporu vermiş” diyerek, tecavüz sonrasında yaşadıklarını anlattı. Topal, kürtaj olmak istediğinde “Sen doğur, devlet bakar” diyen, “N.Ç davasını hatırlıyor musunuz? Meslektaşlarım orada çok doğru karar verdiler. Kadınlar doğuştan cinsel isteklilerdir. Tecavüz deseler de ondan zevk alırlar. Senin de ne mal olduğun ortada” diyerek kendisini suçlayan savcıların konuşmalarını bir kez daha hatırlatarak, artık ne devletin polisine, ne savcısına ne de yargısına inandığını belirtti. Topal, karakolun önünde barikat kuran polislere dönerek, ”Tecavüz ederken mideniz bulanmıyordu, korkmuyordunuz. Şimdi neden korkuyorsunuz? TOMA’ların, panzerlerin arkasına saklanıyorsunuz. Boyumuzdan büyük barikatlar kuruyorsunuz. Artık ölmekten korkmuyorum, sadece gururum ve canım kaldı” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Anarşist Kadınlar’ın çağrısını yaptığı eyleme Yeni Demokrat Kadın, Vicdani Retçi Kadınlar, HDK Kadın Meclisi, Emekçi Hareket Parti’li Kadınlar ve BDSP’li Kadınlar da destek verdi.

Meydan Gazetesi Sayı 13, Ekim 2013

Paylaşın