Zam Yok Demesi Kolay Amma Ödeyebilene!

Sayı 13, Ekim 2013

Elektrik özelleşti, faturasını ödeyemeyenin işi daha da zorlaştı. Eğer son ödeme tarihi geçmiş faturanızı beş iş günü içerisinde de ödeyemezseniz elektriğiniz anında kesilecek.

Elektrik dağıtım şirketleri, kesilmeler konusundaki şikayetler üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun “Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği”ni işaret ederek, dağıtım şirketlerinin bu mevzuatı uyguladığını söyledi. Söz konusu yönetmelik gereğince, “dağıtım şirketlerinin son ödeme tarihini izleyen beş iş günü içinde faturasını ödemeyen abonelerin elektriklerini kesme hakkı”na sahip olduğunu vurguladı.

Hem Faiz, Hem Kesme-Bağlama Parası

Elektriği kesilen abone hem yüklü bir faizle karşı karşıya kalıyor, hem kesme-bağlama faturası ödemek zorunda kalıyor. EPDK kaynaklarından alınan bilgiye göre, 6183 sayılı kamu alacaklarının tahsilini öngören yasa kapsamında işlem yapılıyor. Bu yasa gereğince faturasını zamanında ödemeyen aboneden, aylık bazda yüzde 1.4 oranında faiz tahsil ediliyor.

Abone, elektrik kesme ve bağlantı için de ödeme yapmak zorunda kalıyor. EPDK’nın 1 Ocak 2013’ten bu yana geçerli tarifesine göre, kesme bağlantı bedeli konutta 17.7 TL, sanayide 89.9 TL düzeyinde.

Üç Ay Elektriğe Zam Yok!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Üç ay boyunca elektriğe zam yapılmayacak” dedi. Demesi kolay çünkü zammı devlet yapmaz, amma özel dağıtım şirketleri gelir elektriğini ansızın keser. Zaten bunun için de satmadı mı TEDAŞ’ı, işini sağlama almak değil mi ki devletin tek işi. Bir şekilde halkın cebine giren eller elektrikten kısar, doğalgazdan, sudan çıkarır hırsını. Zam yok demesi kolay, amma ödeyebilene!

Meydan Gazetesi Sayı 13, Ekim 2013

Paylaşın