Depremzede Vanlılar Ölüm Orucunda

Sayı 14, Kasım 2013

Van, 23 Ekim 2011’de yaşanan depremle sarsılmıştı. 7,2 büyüklüğündeki deprem Erciş ilçesi başta olmak üzere Van ve çevresini yerle bir etmiş, 644 kişi ölmüş, 4 bin 152 kişi de yaralanmıştı. Van depremi, nerdeyse her aileden birini almıştı.

Aradan geçen iki yıla rağmen, sarılamayan yaralar hala iyileşmiyor. Şimdilerde en önemli sorun barınma. Çünkü Van halkı gelen kışa rağmen, ya prefabriklerde ya TOKİ’lerde ya da hasarlı evlerde oturuyor. Devlet, prefabriklerin elektriğini keserek, depremzedeleri prefabrik konutlardan çıkartmak için zorluyor. Ancak onlar, hayatta kalabilmek için ölüm orucundalar.

Depremzedelerin TOKİ konutlarında oturmaları için, 75 bin TL ödeyeceklerini taahhüt etmeleri gerek. Ödemeleri önümüzdeki yıl başlatsalar da, zaten kimsede ödeyecek para yok. Merkezdeki hasarlı evlerin bazıları, ancak kredilerle onarılmış durumda. Oturulamayacak kadar hasar görmüş binalar ise dış cepheleri yenilenerek yeniden kiralanıyor. Bu binaların olası bir depremde ayakta duramayacağı kesin. Ancak konuyla ilgili hiçbir yaptırım olmadığından, Van halkı çaresizce bu binalara sığınıyor.

Depremin üzerinden geçen bunca zamana rağmen Van halkı, barınma sorunu ve beraberinde gelen sağlık, eğitim ve ekonomi gibi çok ciddi sıkıntılarla uğraşıyor. Prefabrik kentlerde kalan ailelerin ne elektrikleri, ne de sıcak suları var. Onları zor geçecek bir kış daha bekliyor.

Meydan Gazetesi Sayı 14, Kasım 2013

Paylaşın