Ethem’in Katilini Devlet Kaçırıyor

Sayı 14, Kasım 2013

Ethem Sarısülük’ün katili polis Ahmet Şahbaz’ın yargılandığı davanın ilk duruşması, 23 Eylül’ de görülmek istenmişti. Ancak adliyeye peruk ve takma bıyıkla getirilen katil polisin duruşma salonundan kaçırılmasının ardından, duruşma ekim ayına ertelenmişti. Ertelenen duruşma, 28 Ekim günü Ankara Adliyesi'nde gerçekleştirildi. Ancak ilk duruşmada katili koruyan mahkeme, bu duruşmada da katilin kaçmasına seyirci kaldı.

Duruşma öncesi bomba ihbarı olduğu iddiasıyla salona köpek sokularak arama yapıldığı esnada, katil polis Ahmet Şahbaz’ın avukatları içeri alındı. Sarısülük ailesi ve avukatları ise, duruşma salonunun aranmasının ardından salona alındı.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Urfa’ya “tayin edilerek” kaçırılan katil polis Ahmet Şahbaz duruşmaya getirilmezken, katilin avukatları Şahbaz’ın ifadesinin Urfa’da alınmasını istedi. Sarısülük ailesinin avukatları ise mahkemenin yakalama kararı çıkartması talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti sanığın yakalanması talebini savcıya yöneltince uyuklayan savcı yerinden doğruldu ve “İddianame mi okunacak” diye sordu.

Mahkeme heyeti de “kaçma şüphesi yok” diyerek katilin tutuklanması doğrultusundaki talebi reddederken, Ethem’in avukatı Kazım Bayraktar “Katil geçen celse kimliğini gizlemişti. Şimdi ise tamamen kaçıyor. İktidar, polis, yargı birlikte çalışıyor” diye seslendi. Dava 2 Aralık’a ertelendi.

Ankara Adliyesi Önü: “Hepimiz Ethem’iz, Öldürmekle Bitmeyiz”

Dava sırasında sendikaların, meslek odalarının, mahalle forumlarının ve birçok farklı siyasetin çağrısıyla Sarısülük ailesiyle dayanışma için Ankara Adliyesi önünde yaklaşık 1500 kişi toplandı. Adliyenin C kapısı önünde kürsü kurulmak istendi, fakat ses aracının yola çıkarıldığı noktada polis, aracın adliyeye gidişini engellemeye çalıştı. Bunun üzerine davanın katılımcıları kol kola girerek aracın önünde zincir oluşturdu ve aracın adliyeye gelmesini sağladı.

Ethem’in davasına sahip çıkmak için adliye binasına gelenler, adliye önüne ve çevresine yerleştirilen TOMA’lar, akrepler ve çevik kuvvetlerle engellenmek istendi.

Polis Adliye Önünde Bekleyenlere Saldırdı

Dışarıda Sarısülük ailesini ve avukatlarını bekleyenlerin üzerine tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırdı. Polisin saldırısına tepki gösteren birçok kişi de polis tarafından hakarete uğradı ve darp edildi. Ancak polisin tüm saldırılarına karşın pek çok kişi, polise tepki göstermeye devam etti.

Polisin saldırısı sırasında iki kişi atılan gaz bombalarıyla yaralanırken, çok sayıda kişi de atılan gazdan etkilendi. Saldırı sırasında atılan gaz bombalarından kaçtığı sırada tellere takılan bir kadın ise, kasıklarına saplanan tellerden yaralandı ve hastaneye kaldırılarak ameliyata alındı.

Numune Hastanesi önünde de direnişçilere saldıran polis, hastanenin acil girişine kadar saldırdı; hastaneye getirilen yaralılar ve hasta yakınları da yoğun gazdan etkilendi.

Polis saldırıları sonucunda 19 kişi gözaltına alındı. 29 Ekim günü savcılığa çıkarılan direnişçilerin tamamı serbest bırakıldı.

Meydan Gazetesi Sayı 14, Kasım 2013

Paylaşın