Eşekler Partisi Kendini Feshetti

Sayı 16, Şubat 2014

Güney Kürdistan’da yaklaşık 9 yıl önce “eşeklere saygı” gösterilmesi için kurulan Kürdistan Eşekler Partisi, sonunda pes ederek, kendisini feshetti.

35 yıl önce bir grup hayvan dostunun bir araya gelerek oluşturduğu Kürdistan Eşekler Topluluğu, 2005 yılında Süleymaniye’de bir partiye dönüştü. Kurulduğundan beri sürekli alay konusu olmaktan bıkan partililer, kendi üyelerini de “küçük eşek”, “semer vurulmuş eşek” veya “yaşlı eşek” gibi lakaplarla çağırmaya başlamıştı. Parti şubelerini ise “ahır” olarak adlandırmışlardı. Ayrıca parti üyeleri “Kername” (Eşekname) adıyla ekolojik bir program hazırlıyorlardı. Eşekler Partisi, kısa bir süre önce bölgesel hükümetin kendilerine ayırdığı bütçeyi de reddetmişti, diğer iki büyük partiye verilen bütçe ile kıyaslandığında, kendilerine önerilen bütçenin sefalet olduğu tepkisinde bulunarak.

Kürdistan Eşekler Partisi Başkanı Ömer Kalol partinin feshi ile ilgili yaptığı açıklamada; “Böyle bir topluluk her ne kadar Kürtlerin gelenek ve göreneklerine uygun olmasa da bir mesaja sahipti ve bu şekilde geniş kitlelere ulaşmak istiyorduk. Ancak insanlar vermek istediğimiz mesajı anlamadı ve bu nedenle ailem ve çocuklarım hedef alındı. Mecburen partiyi feshetmek zorunda kaldık” dedi.

Eşekler Partisi’nin mücadelesinden bugün geriye sadece 2012’de Süleymaniye’de yapılan bir eşek büstü kaldı, üzerindeki kostümü ve büyük kravatıyla.

Meydan Gazetesi Sayı 16, Şubat 2014

Paylaşın