İstanbul 1 Mayıs'ında Devrimci Anarşistler HER YERDEYDİ

Sayı 18, Mayıs 2014

Devlet, Taksim Meydanı'ndaki yayalaştırma projesi nedeniyle yapılan inşaat çalışmasını bahane ederek Taksim Meydanı'nı yasakladığı 2013 1 Mayıs'ından sonra, bu yıl da meydanı kapatma kararı aldı. Devletin bu yılki yasaklama gerekçesi ise, denize dolgu olarak yaptığı Yenikap Meydanı'nın bitirilmiş olmasıydı. Devlet yetkililerinin konuya dair açıklamalarında Taksim ve Kadıköy meydanlarının miting ve eylemlere kapatıldığı belirtildi. 1 Mayıs mitingi için İstanbul'da yapılan bir diğer miting başvurusunda Kadıköy için Türk-İş Konfederasyonu'na, Maltepe'deki alan henüz tamamalanmamış olduğundan bu nedenle "sadece bu yıllık" izin verildi.

1 Mayıs günü sabahı, 2013 ve daha önceki yasaklı 1 Mayıslardan (2007, 2008, 2009) aşina olunan görüntülerle karşılaştık. Yine "valilik emriyle" kentteki toplu ulaşım neredeyse tamamen durdurulmuştu. Günler öncesinden psikolojik baskı unsuru olarak yayılan "39 bin polis, 50 TOMA" içerikli tehditlere ve İstanbul 1 Mayıs'ında medyada yer alan tatbikat yapan TOMA "haberlerine" karşın, önceden belirlenen üç ana yürüyüş güzergahında binlerce insan biraraya geldi.

Toplanma noktalarından biri olan Şişli'de bulunan DİSK Genel Merkezi önünde, sabahın erken saatlerinde toplananlara çevik kuvvet polisinin biber gazlı ve plastik mermili saldırısı gerçekleşti. DİSK Genel Merkezi önünden Taksim Halaskargazi Caddesi'ne çıkan kitle, buradaki saldırı sonrası Feriköy-Kurtuluş yönüne sürülmek istendi. Abide-i Hürriyet Caddesi üzerinde ve bu caddeye çıkan sokaklar boyunca aralarında Devrimci Anarşistlerin de bulunduğu kitle polisin yoğun saldırısına karşı saatlerce süren bir direniş gösterdi. Polis burada zaman zaman ara sokaklara girerek gözaltılar gerçekleştirdi ve burada bir Devrimci Anarşist Faaliyetli gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişi, bir gün sonra serbest bırakıldı.

İstanbul'da 1 Mayıs yürüyüşünün bir diğer toplanma noktası ise, her yıl olduğu gibi bu yıl da Beşiktaş idi. Barbaros Bulvarı'na çıkan sokaklar, Abbasağa Parkı ve Beşiktaş çarşısı içinde biraraya gelen aralarında Devrimci Anarşistlerin de bulunduğu onbinlerce kişi, sabah 09:00 sıralarında Barbaros Bulvarı üzerinden Dolmabahçe'ye yönelmek istedi. Burada çevik kuvvet polislerinin TOMA'lardan gerçekleştirdiği saldırı üzerine, Beşiktaş Ihlamurdere Caddesi ve Köyiçi'ne çekilen ve burada kurdukları barikatlarla direniş hattı oluşturan kitle, yaklaşık 6 saat boyunca polisin yoğun biber gazlı, plastik mermili ve TOMA'lı saldırısına karşı direndi. Devrimci anarşistler Şişli'de olduğu gibi burada da, kara bayrakları ve sloganlarıyla direniş boyunca örgütlü bir duruş sergiledi.

Devrimci anarşistlerin 1 Mayıs'ta bir diğer toplanma noktası ise Mecidiyeköy'dü. Profilo Alışveriş Merkezi civarından Mecidiyeköy'e yönelmek üzere caddeyi sloganlarla trafiğe kapatan ve barikat kuran direnişçiler, bu bölgede de polisin yoğun salŞİŞLİ dırısına saatlerce direndi. Devrimci Anarşistler bu bölgede de, zaman zaman diğer devrimcilerle dayanışma göstererek gerçekleştirdiği direnişi gözaltı vermeden bitirdi.

Devlet, bu yıl 1 Mayıs'ta da, Taksim Meydanını, meydana çıkan tüm sokakları işçilere, işsizlere, ezilenlere ve devrimcilere kapatmak istesede başaramadı. Aratarak süren polis şiddetine ve devlet terörüne karşı direnenlerle, bu yıl 1 Mayıs'ta "her yer Taksim, her yer direniş" oldu. 171 kişinin gözaltına alındığı 1 Mayıs, polis copu, plastik mermi, tazyikli su, biber gazi ve fişeği sebebiyle oluşan yaralanmalardan İstanbul Tabip Odasına ulasan bilgiler aşağıdaki gibidir. 1 Mayıs 2014 günü En az 4 kafa travması, 1 kulak kesisi, 1 kol kırığı, 1 bacak kırığı, 15-20 gaz kapsülü ile yaralanma, Yüzlerce gaz maruziyeti nedeniyle klinik başvurusu, 1 göz kaybına yol açabilecek göz yaralanması meydana gelmiştir.

Meydan Gazetesi Sayı 18, Mayıs 2014

Paylaşın