Şili'de Bir Filistin Takımı

Sayı 18, Mayıs 2014

Avrupa liglerinde özellikle muhalif taraftar gruplarının İsrail’in Filistin işgaline yönelik tepkileri zaman zaman tribünlerde yer bulur. Bazen stadı dolduran taraftarlarca söylenen marşlarla, özellikle Celtic maçlarında açılan “Özgür Filistin” pankartlarıyla, ya da Panathinaikos maçlarında açılan Filistin bayraklarıyla kendini gösterir. Peki ama Güney Amerika’da, Şili liginde Filistin topraklarını sembolize eden haritayı formasında kullanan futbol takımını nasıl anlamak lazım?

Belki bu Ocak ayında yaşanan siyasi krize kadar hiçbirimizin haberi yoktu bu takımdan. Club Deportivo Palestino, Filistin’den Santiago’ya göç etmiş Filistinlilerin kurduğu bir takım. 1920’de bu isimle kurulan bir takım, aslında İsrail devletinin “Filistin diye bir şey yoktu, İsrail kurulduktan sonra böyle bir şey uyduruldu.” iddiasının bizzat çürütüldüğü bir örnek.

Filistin halkının Filistin’den sonra dünyada en çok yoğunlaştığı bölge Şili. 1948’e kadar göçler sıklıkla yaşanıyor olsa da, bu tarihten sonraki göçlerin büyük bir bölümü İsrail işgali nedeniyle olmuş. Takımın renkleri yeşil, siyah, kırmızı ve beyaz, yani Filistin bayrağının renkleri. Takım oyuncuları kuruluş yıllarında yoğunluklu olarak Filistinli göçmen ailenin çocukları olsa da, artık Şili’nin farklı bölgelerinden birçok oyuncu takımın içinde yer alıyor. CD Palestino, Şili Süper liginde başarılı bir takım olarak tanınıyor. Kurulduğundan bu yana, iki lig, iki de kupa şampiyonluğu var.

Bir Bütün Filistin

Siyasi krize neden olan şey ise, Ocak ayında oyuncuların yeni tasarlanan formalarla maça çıkması. Yeni formaların arka kısmındaki sayıların olduğu bölümde, “1” numaranın Filistin’in işgal öncesi topraklarını gösteren bir haritayla sembolize edilmesi sadece Şili değil, tüm dünyada gündeme oturdu..

Takımın formasının “terörizmi çağrıştırdığı” “kin ve şiddet” duyguları uyandırdığı nedeniyle, CD Palestino, Güney Amerika’da bulunan İsrail menşeili tüm kurumlar tarafından FIFA’ya şikayet edildi. Haklarında karalama kampanyası başlatmak için bu haritanın bir formaya eklenmiş olması yetti.

1900’lerin başlarından bu yana, ekonomik, siyasi vb. nedenlerden dolayı Şili’ye göç etmiş bir halkın, kendi topraklarını kendi kültürünü yaşatmak istemesinin ne kadar kötü olabileceği konuşuluyor şimdilerde.

Mayıs 1948

İsrail’in Filistin topraklarını işgal edip, 1 milyona yakın Filistinliyi yaşadığı topraklardan atmasının ve devlet olarak kendini ilan etmesinin tarihidir Mayıs ‘48. Filistin halkının yaşadığı yerlerden katliamlarla çıkartılmasının tarihidir, İsrail devletinin Filistin’i yok etme planlarının başladığı tarihtir. Mayıs 1948, Nakba tarihidir; yani öldürülerek yerlerinden edilenlerin “felaket” tarihidir.

İsrail devleti, geçtiğimiz ay açıkladığı Batı Şeria’da yeni yerleşim bölgeleriyle beraber “felaket politikaları”na devam ediyor. Bu politikaların siyasal krize yol açmadığı uluslararası devletler etiğinde, CD Palestino’nun “Bir Bütün Filistin”i savunması son derece tehlikelidir!

Formanın “1” numarası olan haritada, yaşanmış katliamlar, zorunlu göçler, yok edilmeye çalışan bir halk, bir kültür varsa tehlikelidir. İsrail terörizmi ve şiddeti bu kadar gündem değilken, Batı Şeria ve Gazze’de hergün yaşanan baskı, zulüm politikaları gündem değilken, uluslararası devletler hukuku her durumda olduğu gibi ezilenin aleyhine işlerken Filistin Futbol Takımı teknik direktörü Nicola Hadwa Shahwan’ın söylediğine kulak vermek gerek;

“CD Palestino’nun formasına geldikleri toprakların haritasını koymak, yalnızca o toprakları zor kullanarak ele geçirmeye çalışanları,insanların özgürlüğüne saygı duymayanları kızdırır. Barış, adalete dayanmalıdır. Spor, sanat, kültür ve bilim insanların doğrudan gerçekliğiyle ilişkili değildir, buna rağmen insanların duygularını, tarihsel deneyimlerini yansıtabilir. CD Palestino, Filistinlilerin duygularını adalet, barış ve özgürlük şiarıyla yükseltmiştir. Onları saygıyla selamlıyorum.”

Meydan Gazetesi Sayı 18, Mayıs 2014

Paylaşın