Soma Katliamı Kronolojisi

Sayı 18, Mayıs 2014

14 Mayıs 2014 Çarşamba

Yüzlerce işçinin yaşamını yitirdiği katliam sonrası Soma Holding binası önünde eylem gerçekleştirildi. Levent metro çıkışında bir araya gelenler şirketin önüne doğru yürüyüşe geçti.

Anarşist Gençlik’in de “Soma’da Katil Kapitalizm” pankartıyla katıldığı eylemde sık sık “Katil Devlet Hesap Verecek”, “Kaza Değil Cinayet, Katili Devlet” sloganları atıldı. Polis barikatlarıyla korunan şirketin önüne gelindiğine burada Plaza Eylem Platformu adına bir basın açıklaması okundu.

İşçi katliamlarına ve güvencesizleştirmeye dikkat çekilen açıklamada Soma’da yaşanan katliamın hesabının sorulacağı vurgulandı. Yaklaşık bir saat süren bekleyişin ardından Taksim Tünel’de gerçekleştirilecek eyleme çağrı yapılarak eylem sonlandırıldı.

Yalova Kedi Kolektif’inin çağrısıyla Yalovalılar kent meydanına doğru yürüyüş gerçekleştirdi ve yol boyunca bildiriler dağıtıldı. Eylem meydana gelindiğinde “Kaza değil katliam” vurgusuyla yapılan basın açıklamasıyla sonlandırıldı.

Ankara Kızılay’da toplanan yaklaşık 4 bin kişilik kitle Atatürk Bulvarı’ndan Madenci Anıtı’na doğru yürüdü. Eylemcilerin kararlı direnişi neticesinde polis, bulvar üzerindeki barikatı geri çekmek zorunda kaldı.

Tünel’den Galatasaray Lisesi’ne yürüyerek burada bir basın açıklaması gerçekleştiren topluluğa polis saldırdı. Halk, Soma için katillerin saldırısına karşı direndi.

Soma’daki maden katliamının ardından ODTÜ’de işçilerin ölümlerini protesto etmek için Enerji Bakanlığı’na yürümek isteyen öğrencilere polis saldırdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendisini protesto ettiği gerekçesiyle yaşamını yitiren bir madenci yakınına “Niye kaçıyorsun ulan İsrail dölü” diye bağırdı.

Yaralanan madenci Murat Yalçın, kendisini hastaneye götürmek üzere gelen ambulansta yatırıldığı sedyede kendisinden ayaklarını uzatması istendiğinde “Çizmelerimi çıkarayım sedye kirlenmesin” dedi.

Katliam sonrası Tayyip Erdoğan 2010 yılında Zonguldak’ta grizu patlaması sonucu yaşamını yitiren 30 işçinin ardından söylediği sözleri tekrarladı. Yaptığı açıklamada, 19. yüzyıl ve 20. yüzyılda madenlerde gerçekleşen katliamları örnek göstererek; “Bunlar sürekli olan şeyler, bu işin kaderinde ölüm var” dedi.

15 Mayıs Perşembe

Kadıköy de buluşarak AKP binasına yürümek isteyen aralarında Devrimci Anarşist Faaliyet’in bulunduğu topluluğa polis saldırdı. Polisin saldırısına taş ve havai fişeklerle direnen topluluk Bahariye caddesine çekildi. Burada uzun süre çatışan topluluk, daha sonra eylemi sonlandırdı.

Tuzla İçmeler Köprüsü’nde saat 07.30’da toplanan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı tersane işçileri Soma’da yaşamını yitiren maden işçileri için yürüyüş düzenledi.

Diyarbakır’da toplanan yaklaşık 5 bin kişi Soma’daki maden katliamını protesto etmek için Diyarbakır SGK İl Müdürlüğü önüne yürüdü.

Soma’daki madenin işletmecisi Soma Holding’in İstanbul Levent’teki ofisi önünde gün boyu nöbet eylemi yapılıyor.

İstanbul’un farklı ilçelerinde Soma’da yaşamını kaybeden işçiler anıldı ve yürüyüşler düzenlendi. Kartal, Sarıgazi ve Kocamustafapaşa Dayanışmaları kendi ilçelerinde düzenledikleri yürüyüşlerde AKP binalarını hedef alırken polis eylemcilere biber gazıyla saldırdı. İlçe meydanlarında maden işçilerini temsilen baret ve çizme bırakılırken meydanlara karanfiller kondu.

Türk Metal Sendikası’nın örgütlü bulunduğu, Tofaş, Mercedes Benz Türk, MAN Türkiye AŞ, Bosch, BSH, Indesit, Türk Traktör, Otokar, Karsan, Delphi, Arçelik, Erkunt Traktör, Ford Otosan, Hema Renault gibi büyük iş yerleri dahil yaklaşık 300 iş yerinde 170 bin Türk Metal üyesi sabah 8’den itibaren TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla 1 gün iş bıraktı.

Ankara’da DİSK-KESK-TTB ve TMMOB’nin çağrısıyla iş bırakma başladı. Demokratik kitle örgütleri de iş bırakmaya katılım sağlarken, üniversitelerde boykot var. İş bırakanlar Milli Kütüphane’den Enerji ve Çalışma bakanlıklarına yürüdü. Güvenpark’ta ise İnsanlık Nöbeti polis ablukası altında sürüyor.

16 Mayıs Cuma

Soma Holding patronlarından Alp Gürkan, Ramazan Doğru ve Akın Çelik madende gerçekleşen katliamdan 3 gün sonra bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Gerçekleştirdikleri basın açıklamasında kendilerini aklamaya çalışan patronlar, gazetecilerin peş peşe sordukları sorular karşısında kaçamak cevaplar verdi. Gazetecilerin soruları karşısında daha fazla dayanamayan patronlar, “yerin altında 787 işçinin olduğunu”, “madende yaşam odasının olmadığını” itiraf etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendisini yuhaladığı gerekçesiyle yaşamını yitiren bir madenci yakınına “Başbakanı yuhalarsan tokadı yersin” dedi.

Soma’ya giden ÇHD’li avukatlar işkence edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınan avukatlardan Selçuk Kozağaçlı’nın gözaltına alınırken polis tarafından kolu kırıldı.

Antalya Çağlayan Lisesi öğrencileri Soma’da yaşamını yitiren madencileri anmak üzere okul bahçesinde bir araya gelip SOMA harflerini oluşturdu. Okul müdürü ve müdür yardımcıları “Bir anma yapılacaksa biz yaparız, siz kimsiniz” diyerek öğrencileri engellemeye çalıştı. Soma anması yapmak isteyen öğrenciler Antalya Anadolu Lisesi, Gazi Anadolu Lisesi ve Muratpaşa Lisesi’nde de engellemeyle karşılaştı.

Soma’da Tayyip Erdoğan’ı protesto etmek için toplanan kalabalığa polis saldırdı. Bu sırada iki polisin yere düşürdüğü bir Somalı’ya Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel tekme attı.

Hüseyin Çelik yaptığı basın açıklamasında “Madene iniyorsanız öleceğinizi bileceksiniz” dedi

Türkiye’nin en büyük yeraltı metal madeni şirketlerinden Kanadalı Inmet Mining Corporation (INMET) firmasının işlettiği Çayeli Bakır İşletmeleri’nde çalışan Türkiye Maden İşçileri Sendikası üyesi işçiler, Yeni Çeltek Havza Madencilik önünde toplanan yaklaşık 130 taşeron maden işçisi ve Zonguldak’ta ki maden işçileri Soma’da yaşamını yitirenler için 1 gün iş bırakarak anma programı düzenledi.

Polisin Soma sokaklarında halka biber gazıyla saldırmasına Soma’lılar tepki gösterdi: “Benim kardeşim karbonmonoksitten boğuldu, senin gazın bana bir şey yapmaz”

İzmir’de, Soma’da yaşanan katliamı protesto etmek için toplanan ve yolu trafiğe kapatan gruba, polis saldırdı. Sendikaların çağrısı üzerine Basmane Meydanı’nda toplanan gruplar, Gazi Bulvarı üzerinden Konak Meydanı’na yürüdü.

17 Mayıs Cumartesi

Lise Anarşist Faaliyet Kadıköy İskele Meydanında Soma katliamı için oturma eylemi yaptı. Kadıköy Boğa’da toplanarak “Kaza değil cinayet, katil devlet” sloganlarıyla iskele meydanına yürüyen LAF, oturma eylemi sırasında yere siyah kartonlardan SOMA yazdı. Soma’da katledilen madencilerin isimlerini de kartonlara yazan liseliler tüm liselileri Soma’nın hesabını sormaya sokaklara çağırdı.

Deprem’den sonra hala daha konteyner evlerde kalan Van halkı,konteynerlere “Soma’nın Acısını Paylaşıyoruz Van Anadolu Konteyner Kenti Sakinleri” yazılı bir pankart asarak Soma ile dayanışma eylemi gerçekleştirdi.

Deprem’den sonra hala daha konteyner evlerde kalan Van halkı,konteynerlere “Soma’nın Acısını Paylaşıyoruz Van Anadolu Konteyner Kenti Sakinleri” yazılı bir pankart asarak Soma ile dayanışma eylemi gerçekleştirdi.

Ankara’da KAOS GL “Ya birlikte özgürleşeceğiz, ya hep birlikte çürüyeceğiz” pankartıyla yolu kapatarak Cebeci’den Sakarya’ya bir yürüyüş gerçekleştirdi.

18 Mayıs Pazar

Soma Katliamının yaşandığı madenin girişine duvar örüldü. Katliam sırasında 787 işçinin içinde bulunduğu maden 301 işçiye mezar oldu.

Soma maden katliamının ardından Gazi Mahallesi’nde başlayarak süren çatışmalarda 500 kişilik grup yolu trafiğe kapatarak eylem yaptı. Polis eyleme TOMA ve gaz bombasıyla saldırdı.

Balıkesir Sındırgı da Soma’da madende yaşamını yitiren işçiler için yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş basın açıklaması yapılarak sonlandırıldı.

Soma Holding çalışanlarının ve üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı. İşletme Müdürü Akın Çelik, Ertan Ersoy ve Güvenlik Uzmanı Yalçın Erdoğan’la birlikte 5 kişi tutuklandı.

Soma maden katliamının ardından Gazi Mahallesi’nde başlayarak süren çatışmalarda 500 kişilik grup yolu trafiğe kapatarak eylem yaptı. Polis eyleme TOMA ve gaz bombasıyla saldırdı.

Manisa Valiliği'nce Soma'da herhangi bir eylem yapılması yasaklandı.

Balıkesir Sındırgı da Soma’da madende yaşamını yitiren işçiler için yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş basın açıklaması yapılarak sonlandırıldı.

Meydan Gazetesi Sayı 18, Mayıs 2014

Paylaşın