Devletin Adaleti Gülsüm'e Müebbet

Sayı 19, Haziran 2014

Devletin adaleti 22 yaşındaki Gülsüm Koç'u betonlar içinde çürümeye bırakarak kendi çürüklüğünü bir kez daha göstermiştir.

19 yaşındaki lise öğrencisi Gülsüm Koç, 2011 yılında Bingöl’de bir polis aracına düzenlenen saldırı nedeniyle tutuklandı. Olay günü bir akrabasının evindeydi, tüm tanıklar ve telefon kayıtları da bunu kanıtlıyordu. Olayda silah kullanıldığı iddiası vardı ancak hiçbir kanıt bulunmaması nedeniyle Gülsüm silahlı saldırı yapmak suçlamasından beraat etmişti.

Hakkındaki tek “delil”, “Avcı” kod adlı gizli tanığın Gülsüm’ün olay yerinde olduğunu ileri sürdüğü ifadesiydi. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi sadece bu ifadeye dayanarak Gülsüm’ü iki polisi öldürmeye teşebbüsten iki kere 13 yıl dört ay, “Devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak” suçundan ise müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Kararın açıklanmasının ardından Gülsüm’ün avukatı Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, temyiz için dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Dosya ile ilgili görüş açıklayan Başsavcı Yardımcısı Osman Turan Şahin, temyiz itirazlarının reddini talep ederek herhangi bir gerekçe sunmadan Gülsüm hakkında “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak” ve “örgüt faaliyeti çerçevesinde kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs” suçlarından verilen cezanın onanmasını istedi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Gülsüm hakkındaki kararını geçtiğimiz günlerde açıklayarak, ömür boyu ve 26 yıl 8 ay hapis cezasını onadı. Yani Gülsüm, toplam 34 yıl daha cezaevinde kalacak.

19 yaşında henüz lisedeyken tutuklanan, yaşanan olayla ilgili hakkında hiçbir kanıt bulunmazken sadece bir gizli tanık ifadesiyle 3 yıldır tutuklu bulunan Gülsüm Koç, devletin adaletsizliğinin kanıtı olmuştur ve devletin adaleti bu davayla genç bir kadını betonlar içinde çürümeye bırakarak kendi çürüklüğünü bir kez daha göstermiştir.

Meydan Gazetesi Sayı 19, Haziran 2014

Paylaşın