Kaçak Değil Vicdani Retçiyiz

Sayı 19, Haziran 2014

15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü etkinlikleri dahilinde, Vicdani Ret Derneği’nin Soma Katliamı sebebiyle ertelediği “Kaçak Değil Vicdani Retçiyiz” yürüyüşü, 24 Mayıs 2014 tarihinde Kadıköy’de gerçekleştirildi.

Vicdani retçiler, savaş karşıtları ve antimilitaristler, son zamanlarda asker “kaçak”larına yönelik gerçekleşen GBT tehditlerine karşı Kadıköy’de bir yürüyüş gerçekleştirerek, Kadıköy İskele Polis Merkezi önünde bir açıklama yaptı. Vicdani retçiler, karakolun önüne barikat kuran polise kadar ilerledi ve polis barikatı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini okuyan VR-DER Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Soysal açıklamada, “GBT uygulaması çeşitli nedenlerle askere gitmeyen birçok yoklama kaçağı veya bakayanın firari bir yaşantı içerisine girmesine, dolayısıyla kamusal hizmetlerden yararlanmasının engellenmesine, toplumsal yaşantısının, hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmasına neden olmaktadır” dedi. Yapılan açıklama sonrasında, polis barikatlarının önünde, vicdani retçilere verilen GBT tutanakları, “Kaçak Değil Vicdani Retçiyiz” sloganlarıyla ateşe verildi.

Tutanaklarının yakılmasının ardından Karaköy İskelesi önüne yürüyen Vicdani Retçiler burada da kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada konuşan VR-DER Eşbaşkanı Merve Arkun, derneğin bir yıllık faaliyetlerine değindi ve yapılacak tüm vicdani ret açıklamalarının Soma’da katledilen maden işçilerine, Gezi’de katledilenlere ve Okmeydanı’nda polis tarafından katledilen Uğur Kurt ve Ayhan Yılmaz’a ithaf edileceğini açıkladı.

Açıklamanın ardından 23 kişi vicdani reddini açıkladı. Vicdani ret açıklamalarının ardından, eylem sloganlarla sonlandırıldı.

18 yaşındaki Can Satılmış, devletin kalekol yapımını protesto etmek isteyenlere yönelik baskısını protesto ederek, “Anti-emperyalist olmak, anti-kapitalist olmak, ırkçı olmamak, ataerkinin karşısında durmak, faşist resmi ideolojinin karşısında durmak gibi özelliklerden herhangi biri bile zorunlu askerliği reddetmek için yeterli bir sebeptir” sözleriyle vicdani reddini açıkladı. Can Satılmış, açıklamasını “Devlet, “ne karakol, ne kalekol” diyerek mücadele eden Kürt kadınları ve de gençlerini Lice’de bir kez daha bugün katletti. Yürüttükleri mücadeleyi sahipleniyor ve ses vermek için resmi ideolojinin silahlı örgütüne katılmayı reddettiğimi beyan ediyor, vicdani reddimi açıklıyorum” diyerek bitirdi.

Meydan Gazetesi Sayı 19, Haziran 2014

Paylaşın